Moda se već nekoliko sezona unazad, pa i ove, predaje neodoljivom šarmu romantičnih haljina. Ima ih na sve strane, te neretko možete naići na lepršave karnere, čipku i fine materijale koji na suptilan način ocrtavaju žensku figuru, često pritom, prekrivene sitnim, bukolikim cvetnim dezenima. I da, ponovo, kao i svaki trend, dobija svoje odgovore na pistama ali i iz redova street style-a. Kad je haute couture u pitanju, ove sezone većina brendova iz ovog tabora ostala je pod kišobranom trenda “romantična haljina” ali su maksimalno iskoristili slobode po pitanju estetike. To se lepo, među ostalima, vidi u slučaju brendova Valentino, Giambattista Valli ili Molly Goddard koji su dali tačne odgovore, ali u kiselkastim tonovima popularnih nijansi u tilu, zatim Alexander McQueen koji donosi romantiku kroz komade inspirisane estetikom viktorijanskom i gotskog perioda, pa i Simone Rochas sa rešenjima u organdinu.

Dalje, kad je ovaj trend u pitanju, nije naodmet istaći da je street style kolosek preuzeo, ili ako vam je milije, prigrlio ovu zaraznu tendenciju i u svojim redovima ga pretvorio u zaštitni znak skoro svakog modng poklonika. Naravno, nije moguće očekivati da će i estetika biti prepisana, već je ona deo u kom se jasno, ukoliko je ima, vidi autentičnost. Zanimljivo je da je u street style-u estetika inspirisana i filmskom tematikom, te tako donosi trend romantike u savremenom ruhu i to sa primesama estetskih tendencija koje karakteriše neka vrsta krajnosti, kao u slučaju Batsheva ili Vampire’s Wife

View this post on Instagram

Natalie ⭐️

A post shared by Batsheva (@batshevadress) on

View this post on Instagram

Me meaning business 📸 @alexeihay

A post shared by Batsheva (@batshevadress) on

View this post on Instagram

The Wild Rose Dress 🥀 Visit thevampireswife.com

A post shared by THE VAMPIRE’S WIFE (@thevampireswife) on

Ipak, kako bismo vam dočarali ozbiljnost i zastupljenost ovog trenda i to koliko je važno da svoj garderober obogatite jednim komadom adresiranim ispod sintagme “romantična haljina”, donosimo vam priču o pet brendova koji su se u potpunosti posvetili ili možda čak podredili ovom trendu.

LoveShackFancy

Priča ovog brenda započinje venčanjem osnivačice istog, kada je bila u prilici da dizajnira haljine za deveruše. Dalje je umetnička direktorka Rebecca Hessel Cohen nastavila ovu priču kroz kreiranje čitave kolekcije haljina od svile. Tako se za ovaj brend sve zavrtložilo oko haljina u rukopisu pomenute dizajnerke. Ona inspiraciju u kreiranju neretko pronalazi kroz svoja putovanja, zatim iz odnosa sa majkom, ali je dovlači i iz svog sopstvenog univerzuma koji je oformila još u vremenu kada se njena karijera kretala kolesekom izdavaštva u Njujorku. Među fanovima priče LoveShackFancy, ali i krajnjeg proizvoda, našla se i slavna glumica Gwyneth Paltrow, koja se jednom prilikom popela na pijedestal dizajnera za ovaj brend.

View this post on Instagram

Getting Full Moon fever 💫 🌝 💫

A post shared by Loveshackfancy 🎀 (@loveshackfancy) on

SIR The Label

Iza interesantnog akronima SIR (“Separate-Intimate-Ready-to-wear”) stoje dve drugarice, Nikkie Campbell  i Sophie Roote, koje su 2014. godine u Sidneju osnovale dizajnersku firmu u duhu minimalizma i jednostavnosti. Ipak, ta jednostavnost i minimalizam se ne odnose na forme i linije u čijim okvirima dolaze njihove kreacije, već na bukolike dezene na transparentnim, održivim materijalima. Njihovi modeli su gotovo neizostavno obogaćeni karnerima i učkur trakama, te engleskim vezom. Oni su zaista svevremeni i u estetskom su srodstvu sa brendovima Horror Vacui i Les Fleurs. 

Comments