Pomalo sa nelagodom se sećam svojih dana u osnovnoj školi kada se nosio low-rise jeans, odnosno, farmerke izuzetno niskog struka. I kao da to nije bilo dovoljno, već smo ga dodatno podvrtale u struku da bismo istakle boga pitaj šta. Deca… Moda dvehiljaditih… Ne znam šta bih drugo rekla u ovom trenutku.

Iako sve ovo danas zvuči kao kratka horor priča, velike su verovatnoće da će se istorija ponoviti, makar ako je sudeći prema izveštaju pod nazivom “Decade of Denim” koji je napravio Lyst. Naime, džins je jedan od najtraženijih modnih artikala širom sveta (sa prosekom od 13 pretraživanja po sekundi), a ovaj modni sajt je u prethodnih 12 meseci ispratio više od 60 miliona upita u vezi sa low-rise jeansom! Da li zbog kupovine, stajling saveta ili nečeg trećeg ne znamo, ali znamo da je ovo ozbiljan podatak zbog čega opravdano možemo da se zapitamo da li se to low-rise jeans vraća u modu?!

Osim toga, tokom poslednjih šest meseci, Lyst je zabeležio porast pretraga koje su uključivale pojmove poput “low cut jeans” ili “hipster jeans” što naravno ne mora da znači da je reč o baš ovom modelu niskog struka (možda ima nade!) ali sa trendovima se ipak nikad ne zna – baš kao ni sa potrošačima!

Zanimljivo je svakako to što je u poslednje vreme porasla i pretraga pojmova kao što su “sustainable denim” (održivi teksas) i “organic cotton” (organski pamuk), naročito među milenijalcima, što svakako govori dosta u prilog tome da je možda zaista vreme da okrenemo novi list kada su u pitanju moda i modni trendovi.

No, da se vratimo na low-rise jeans. Da li bi se danas, u eri mom jeansa, usudila da pokažeš trbušnjake u jednom ovakvom, prilično zahtevnom, modelu farmerki? Naravno, uvek ima i uvek će biti žena spremnih na ovako nešto (u tebe gledamo, Bella Hadid!), baš kao i žena koje se, kao mi, nadamo da su ljudi pretraživali “low-rise jeans” samo zato da bi znali šta ne treba da nose!

Naslovna fotografija: instagram.com/ourlifestylechoices

Ivana

Comments