Iako su mnogi poslednjih mjeseci pisali na temu ljetnje obuće, u sledećim redovima istražujem njenu inovativnu, praktičnu i estetsku stranu. Kako nam dizajneri danas komplikuju odnosno olakšavaju svojim kreacijama? U kojoj mjeri udobnost prednjači pred dizajnom? Eksperiment zarad eksperimenta ili ličnog umjetničkog zadovoljstva? Kako su patiko-cipele postale obožavane na ulicama svjetskih modnih metropola i još mnogo toga… Cipele, glavne saveznice, svjedoče o pređenim putevima.

One su završnica stajlinga. Autoritativne, čine većinu glasova u dobitnoj kombinaciji. Nije fraza reći da su torba i cipele veoma važni faktori za krajnji izbor. …Jer cipela “glavu čuva”, a uz to i stil. Po cipelama će vas prepoznati gospodin Taj. Po njima ćete biti Gospođ-ica Ta. Dakle, one su Te, nema dileme. One nose modu i govore sve jezike!

Stabilno na zemlji

Uprkos moći visoke pete, ravne sandale imaju druge prednosti – prave su partnerke za šetnju, sa njima šljunak na putu neće iznenaditi tabane. Ove godine servirane su u većoj količini nego obično, a izdvojili su se modeli sa uskim kaišićima, poput rimljanki. Neke od imaju izdignuće par santimetara, ali bez nagiba – time se svrstavaju u porodicu ravnih. Dok Donna Karan primjenjuje kožu pitona u okeanskoplavoj, 3.1 Philip Lim proizvodi lakovane sandale u nježnim tonovima bež i nude koje pokrivaju skoro cijelu površinu stopala. Idealne su za ljetnju kišu. Celine i D&G vraćaju nas u istorijski Egipat i Rim, njihova gumena podloga spremna je za odbranu od vrelog julskog asfalta.

Givenchy je sve iznenadio “40+” sandalama za kamenu plažu. Dok Helmut Lang muške cipele pretvara u papuče sa kožom koja “diše” bušeći im rupice, Jason Wu se solidariše sa većinom oko kaiševa i tanke osnove za gazište.

Dkaran PLim Celine Trendiranje: Kad cipele progovore sve strane jezike! Givenchy HLang JWu Trendiranje: Kad cipele progovore sve strane jezike!

Nova dimenzija

Obuća za “svaki dan”? Ona je ni na nebu ni na zemlji, sa petom koja ne prelazi dvocifreni broj. A forma nas je sve iznenadila! Neke liče patikama, druge dolaze iz porodice štikli. Srednju petu za prelazne kombinacije, casual ili boy varijante osmislili su: Jil Sander, Celine, Dries Van Noten, Proenza Schouler, Rodarte, Victor&Rolf. Nešto kao – po principu muškarca. Hm.

muski princip Trendiranje: Kad cipele progovore sve strane jezike!

Platforme

Puna peta nosi titulu in komada već treću sezonu. Zidna površina platformi je odlična osnova za maštovite kreacije, razne teksture i sastave. Chloe pojednostavljuje stvari visokom plutom i prirodnom kožom, Dries Van Noten daje opasnu kombinaciju oker i crne sa animal šarom, aligatorke.

Više je više

Ovogodišnja ponuda ukazuje: više je više, i zato masivne pete su must have. Kolekciju Jil Sander obilježile su samo platforme, a glavni model bile su lakovane cipele na šniranje. Njihova masivnost prelazi brojne granice, ali i dalje u dilemi da li mogu da prođu kao školarke? Marni nastavlja sa izrazom slobodnog umjetnika u sektoru aksesoara i obuće. Iz ove kuće stiže hit – novo lice japanki!

JPGaultier MKors Pschouler RB Trendiranje: Kad cipele progovore sve strane jezike! Chloe DVNoten JSander Marni Trendiranje: Kad cipele progovore sve strane jezike!

Buduće vrijeme

Eksperimentalne, futurističke, tehnički opremljene, nesvakidašnje dizajnirane, cipele budućeg vremena izgledaju maštovito. Kao predskazanja o ulicama kojima ćemo hodati ili čak vazduhom letjeti. Najviše konstrukcije “do neba i nazad” uz sav prateći ukras kreirali su Alexander McQueen, Christopher Kane, Calvin Klein, Versace, Balmain… “Naoružane” su detaljima i takve spremne za modni svemir. Erdem svemirski brod pakuje u delikatnu čipku, šta li se to očekuje od vremenskih (ne)prilika? Dvoslojni đon ipak zadržava prava na eleganciju. U njima ste estetski osigurani za odlazak u nepoznato! Ostali su pripremili “pojaseve” na metalne kopče, ljeto 2064?

McQueen Fendi CKlein Trendiranje: Kad cipele progovore sve strane jezike! Balmain Erdem Versace Trendiranje: Kad cipele progovore sve strane jezike!

Iznad oblaka

Elegantne neboderke privilegija su za dan ili avanturu u noćnu galaksiju. Istaknuta osobina – moć damskog koraka. Za najekskluzivnije zaslužni su: Derek Lam u kombinaciji kože i platna, igra sa oblicima Vera Wang i Roland Mouret geometrija. Na drugoj slici su seniorke Christian Diora, Balenciaga koža vs. pletivo i opasni špic Narciso Rodriguez.

Njihov limit je nebo!

DLam VWang RMouret Trendiranje: Kad cipele progovore sve strane jezike! CDior Balenciaga NRodriguez Trendiranje: Kad cipele progovore sve strane jezike!

Umjetničke

Eksperimentišući u izradi cipela, dizajneri su često na granici iluzije i razuma. Cipele ovog kova nalik su umjetničkog eksponata koji je dugo istraživao svoj smisao i udobnost. Modnoj “nauci” kreatori doniraju neočekivane predloge, monumentalne ili minimalističke, skulpturalne ili gracilne, tonski vesele ili monohromne… Grupu umjetničkih moguće je nositi u posebnim prilikama, u muzičkim spotovima, na nastupima, performansima, crvenim tepisima… Njihov značaj je u imaginaciji puta na koji vode! Imena: Comme des Garcons, Celine, Maison Martin Margiela, Miu Miu, Prada, Roland Mouret… Igraju igre bez granica – boja, ilustracija, materijala i oblika.

umetnost cipela Trendiranje: Kad cipele progovore sve strane jezike!

Sav taj minimalizam

Magija minimalizma je u postizanju harmonije, stilskog sklada. On ne manipuliše već jednostavno vodi do uklapanja svih djelova. Jedan mini par sigurni je član svačijeg cipelara, a uspjeh kombinacije garantovan. Sa tankom siluetom samopouzdanje je neophodno, jer komplet stopalo drži tanki kaiš x1! Altuzarra svodi na oštro-ugaoni model koji odgovara samo na elegantne pozive. Balenciaga otkriva vruće snove donjeg rublja, kaiš je poput bretele grudnjaka! Burberry Prorsum šalje poruku da koža treba da (o)diše vedrinom i zato miješa candy paletu boja.

Balenciaga Altuzarra BProrsum Trendiranje: Kad cipele progovore sve strane jezike!

Hit sezone

Najpopularnije ovog ljeta su sandale sa kaiševima, mainstream su ispunila razna ukrštanja. Kaiševi, nožni opasači kao hit ljeta! Ideja trenda je zakomplikovati vezivanje i vizuelne igrice. Neki ih zovu i nove rimljanke. Kaiševi od lastike, kože, platna, vještaka, sa nitnama, dugmadima, vezicama… iz radionice Derek Lam, Emilio Pucci, Helmut Lang, Gucci, JP Gaultier, Roberto Cavalli izašle su nove rimljanke.

nove rimljanke Trendiranje: Kad cipele progovore sve strane jezike!

Apokaliptične Alexander Mc Queen, istorijski momenti kod Dries Van Noten, Tom Ford čipkane gladijatorke, čudovišne pete Alexander Wang, Altuzarrin minimalizam, Roland Mouret betmenke, fantazije Come des Garcons ili romantičnost Thakoona, ko su modni vodiči? Chanel se poigrava sa smislom, rebraste sokne sa cipelama na lakovani vrh šalje na piste? Najčudnije ljeto ikada traži leksikon cipela!

leksikon obuce1 Trendiranje: Kad cipele progovore sve strane jezike!

Jana Radonjić 

Comments