Još jedna sezona Nedelje mode u Njujorku je došla i prošla, ne znam ni sama kad pre, ali nas je osim toga da vreme prolazi što znamo i bez nje, podsetila i da smo tek počeli sa mesecom koji je zvanično najmodniji mesec godine, gde se modne prestonice i njihove nedelje mode samo smenjuju u ludom ritmu jedna za drugom. Od 4. do 13. februara Velika Jabuka je bila mesto svih modnih zbivanja i iako mnogi potežu pitanje postojanja Nedelja moda uopšte više, ipak donela nove dokaze da moda može i treba da bude zabavna, fantastična i prelepa. Za to je verovatno najjači dokaz i Tomo Koizumi, novo lice svetske modne scene koje su mnogi magazini već etiketirali kao glavnu zvezdu u usponu. Da, to su “lufe za kupanje”, jasno ti je o čemu pričamo. Koizumi, japanski kostimograf, je privukao pažnju svih svojom šarenom debitanskom revijom gde je poslao na pistu modele (line up koji uključuje i dve glumice Gwendoline Christie i Rowan Blanchard) u predimenzioniranim, voluminoznim komadima koji zaista jesu podsećali na mrežice za kupanje, i o kojima su svi pričali.

Pored Tomoa, istakao se i Brandon Maxwell sa svojom revijom, koja je bila predivan omaž njegovoj majci, živahne nijanse i paterni u Carolina Herrera kolekciji, kao i Christian Siriano revija koju je zatvorila Ashley Graham u zaslepljujuće sjajnoj haljini.

Kao i obično dakle, bilo je svega od tila do šljokica, i kroz sve to iskristalisala su nam se neka ponavljanja koja sasvim lepo mogu da liče na buduće trendove. Iako su nam neki od njih već poznati, činjenica da se sada potvrđuju još jednom ih utemeljuje i kaže ne samo što ćemo ih nositi na proleće-leto nego oho ho i 2020. dočekati u njima. Takva je stvar recimo sa patikama za trčanje. Već smo pričali o tome da su patike nezamenljivi deo garderobera, i to se potvrđuje još jednom, ali ovaj put sa pravim sportskim patikama za trčanje. To je samo jedan od primera… Uostalom čekaju nas i druge nedelje mode pa ćemo tek onda imati priliku da lepo zaokružimo i rekapituliramo, no, za sada… stvari stoje ovako.

Padobran haljine

Znam, možda pod ovim nazivom, ne možeš baš ni da skapiraš o čemu se radi. Priznajem, nije baš neki termin, ali nažalost modni svet ga je usvojio. Jednoglasno. U pitanju su haljine sa puno materijala, puno, koje zbog toga izgledaju kao kada se padobran otvori. Okej, jasno je nema baš toliko materijala, kad kažemo puno ne zamišljaj baš padobranski mnogo. Svakako to su one haljine koje padaju, neretko se i vuku i sve u svemu ostavljaju neki lak vazdušast osećaj i onima koji ih nose, a i spolja posmatrano deluju veoma opušteno i prijatno. Moram priznati da me posebno raduje što su se ovoliko pokazale kao in jer su idealne za one dane kada ti ona druga krempita baš i nije bila neophodna.

Comments