Modni entuzijasti željno iščekuju svaki mart i septembar, kada možemo naslutiti koji će to trendvi zauzeti posebno mesto u našim garderoberima. Modne tendencije kada je reč o sezoni proleće/leto 2020. iznova pokazuju recycling pristup: tufne, safari, sedamdesete, pastel, crno-bela grafika, print, neon. Ključne reči sezone mogle bi biti “nosivost” i svakako, “održivost”. Evo šta su nam to najuticajniji modni magovi pripremili za još jednu nezaboravnu sezonu.

Svi ključni trendovi neprimetno će preći u naše garderobere sa tendencijom da se tamo zadrže u doglednoj budućnosti. Na primer, jedan od najpopularnijih artikala za proleće jeste jednostavna “The Row” plava majica, zajedno sa bodijima, malim crnim haljinama i opuštenim odelom. “Neka bude jednostavno, ali nikada dosadno”, na ovaj način Lisa Aiken iz Mode Operandi rezimira ovu modnu sezonu. “Velika većina kolekcija koje smo mogli videti na pistama bila je neverovatno nosiva. Brendovi su na nov i zanimljiv način prikazali ultimativne heroje garderobe: odelo, kratke bermude, belu košulju…”, ističe Elizabeth von der Goltz, globalna direktorka za kupovinu u Net-a-Porter-u.

Iza te želje za klasičnijim, bezvremenskim komadima stoji tema koja je sada na vrhu liste dnevnog reda u svim svetskim modnim kompanijama: održivost. Uticaj modne industrije na planetu bio je nešto što se nije moglo zanemariti tokom meseca mode. Nema sumnje da će održivost imati značajan uticaj na oblikovanje trendova u narednoj deceniji.

Granice između sezona postaju manje definisane – kolekcije za proleće/leto sadrže i odevne komade koje možete nositi svih dvanaest meseci u godini. Verovatno ste primetili kapute i odeću poput kupaćih kostima na pistama za ove kolekcije, što je odraz načina na koji kupujemo, tj. više ne kupujemo nešto što ćemo nositi isključivo tokom jedne sezone.

Podsećamo, posebno zapažene revije imali su brendovi Jacquemus, Louis Vuitton, Versace, Rick Owens… Simon Port, francuski dizajner koji je svoj brend Jacquemus nazvao po devojačkom prezimenu svoje majke kao posvetu njenom životu, stilu i lepoti, napravio je reviju za pamćenje: Provansa, polje lavande i pink pista prosuta na preko 200 metara dužine. Modeli su defilovali u oversize sakoima bele, narandžaste, roze i limeta zelene boje, predvođeni supermodelom Micom Arganaraz. Mladi francuski dizajner iskoristio je zujanje pčela, vrelinu sunca i intenzivne mirise kako bi istakao svoje poreklo sa juga Francuske.

Revijom brenda Louis Vuitton koja je slavila prošlost, zatvorena je Pariska nedelja mode za sezonu SS20. Ghesquiere ističe da je za ovu kolekciju bio nadahnut osamdesetim, literaturom Marsela Prusta, kao i Belle Epoque. Motivi su bili raznoliki, od zanimljivih frizura do žakard tkanine i floralnog printa. Kako modni kritičari navode, Ghesquiere je uvek jednom nogom u budućnosti jer svojim maestralnim talentom godinama uspeva da sve elemente prošlosti implementira u savremeni dizajn koji će godinama ostati prepoznatljiv i popularan.

Comments