#musthave modeli patika za proleće 2019.

Putovanje za pamćenje: Sve što treba da znaš ukoliko ideš na Maldive

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

6 makeup proizvoda kojima treba da osvežiš svoj neseser

Tri saveta za postojani tečni puder

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Nanesi ajlajner prema obliku očiju

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Bruges (francuski) ili Briž (Brugge) je najveći grad i prestonica belgijske pokrajine Zapadna Flandrija, na severozapadu flandrijskog dela Belgije. Luka Briža ima veliki značaj zbog kojeg su ga koncem 19. veka zvali i “glavnim trgovačkim gradom” sveta.

Slika 1. Trg na trg: Markt, Belgija

Pogled sa zvonika

Već početkom 13. veka Briž je bio jedan od flandrijskih gradova koji je imao svoje festivale tkanina, a njihova roba je dospevala do njihovih trgovačkih kolonija u Engleskoj i Škotskoj. Preko engleskih kolonija u Briž su dospevali normansko žito i gaskonjska vina. Hanzeatski brodovi su pristajali u luku koja se proširila od Dammea do Sluysa, kako bi mogli primiti nove koga brodove. Godine 1277. do grada su dospeli i prvi trgovački brodovi iz Đenove, čime je postao trajno povezan s Mediteranom. Od tada su pristizali ne samo začini s Levanta, nego i napredne trgovačke i finansijske tehnike, kao i priliv kapitala u prve gradske banke. Berza se otvorila 1309. godine (možda najstarija trgovina deonicama na svetu). Kada su mletački brodovi pristigli iz Venecije 1314. godine, već su zatekli organizovano bankarsko i trgovačko središte.

Slika 2. Trg na trg: Markt, Belgija

Građanske kućice

Markt trg je nastao 958. godine. Ovaj trg je centralni trg u starom gradu Brižu i jedan od najlepših delova grada. Više od 1,000 godina predstavlja sklop objekata kao što su banke, pošte ili stare kuće pretvorene u restorane. Okruženo biciklističkim stazama, divno je mesto za laganu šetnju i razgledanje. Ako želite da kupite nešto tradicionalno, svake srede ovaj grad vam na Markt trgu nudi ručne radove ili neke druge tradicionalne lokalne proizvode koje možete poneti u svoj dom na bilo kom kraju sveta. Jedan od objekata koje ćete videti je čuveni zvonik koji se nalazi u blizini. Venecija severa, kako ga još zovu, pravi je dragulj ovog dela Evrope. Laganom šetnjom po kamenim uličicama iz bilo kog dela dolazite do trga Grote Markt.

Slika 3. Trg na trg: Markt, Belgija

Gradski zvonik iznad kanala

U tom nestvarnom delu, gde vreme staje, možete da pijuckate čuvenu jaku crnu kafu ili belgijsko pivo u mnogim kafićima koji se nalaze u neposrednoj blizini trga i opušteno gledate kako leti dan oko trga Markt. Smešten u centru Briža, trg je dom najboljih hotela u Brižu u čijem se komšiluku nalazi čuven zvonik iz 13. veka koji i dan-danas ima 47 zvona, dok sa suprotne strane možete videti Provinciaal Hof, stari brižanski pokrajinski sud. Brižanski trg je na samo 90 minuta vozom od Briselskog aerodroma. Možete videti i čuvenu gradsku opštinu koja s okolnim gotičkim i renesansnim zgradama Grote Markt čini istorijskim centrom koji je zaštitio UNESCO. Odmah u blizini pruža vam se i prilika za vožnju predivnim kanalima, te na taj način možete videti grad iz potpuno drugačije perspektive – mostovi, parkovi, gradske ulice, samostani, a možete ga razgledati i u jednoj od šarmantnih kočija, što će posebno znati da cene zaljubljeni parovi.

Ako želite da osetite ukus prave Belgije, odlična preporuka je čuveno belgijsko pivo, recimo, u čuvenoj pivari “De Halve Maan” možete uživati u regionalno nadahnutim jelima koja se pripremaju od lokalnih sastojaka, poput ribe sa belgijske obale, kod Artija. Bilo kako bilo, sve to ne bi moglo da prođe bez neizostavne belgijske čokolade koja muti um, a najbolje ćete to i okusiti na starom trgu. Uživanje ne može da se opiše. Neke stvari prosto morate da doživite.

Slika 4. Trg na trg: Markt, Belgija

Čuveni trg i srce grada

Izvori fotografija: wikipedia. org

Prethodne tekstove iz serijala “Trk na trg” možete pročitati ovde.


Teodora Ninić probija led svaki dan radeći nešto novo u životu. Voli knjige, svoje prijateljice i kafe sa njima koje ne bi menjala ni za kakvu žurku. Greši što često prašta jer vidi uvek nešto dobro u ljudima. I dalje traži lika iz knjige.

Editors choice