Ono što najmanje želimo da nam se desi na nekom od putovanja je bilo kakva vrsta prevare, i zbog toga su saveti za bezbednost kampera veoma važni. Samo po sebi, kampovanje po definiciji podrazumeva više rizika od nekog formalnijeg i uređenog putovanja, pa je neizostavno da budete svesni svega što bi moglo pretvoriti vaše putovanje iz snova u nešto što želite da što pre izbrišete iz sećanja. Zato, pogledajte ova tri bezbednosna saveta na koja morate obratiti pažnju!

1. Čuvajte dokumenta

slika 18 Tri bezbednosna saveta za kampere

Najvažnije pravilo za kampere tiče se čuvanja vaše putne dokumentacije

Najvažnije bezbednosno pravilo za kampere tiče se čuvanja vaše putne dokumentacije. Nemojte dokumenta jednostavno gurnuti u neki zgodan džep na svom ruksaku. Pre nego što krenete na put, ponesite sa sobom po dve kopije od svega. Takođe, skenirajte dokumenta i sami sebi pošaljite kopije imejlom. Ovde spadaju – pasoš, papiri za rezervacije i putne karte. Dajte jednu kopiju svih vaših dokumenata svom saputniku. Ako u vašem smeštaju postoji sef, osigurajte ih tamo. Na ovaj način nikada nećete biti bez svojih najvažnijih dokumenata.

2. Prva pomoć

slika 28 Tri bezbednosna saveta za kampere

Kamperi treba da uz sebe imaju komplet prve pomoći

Znamo koliko je vredan dodatni prostor u prtljagu, ali jedno od važnijih bezbednosnih pravila za kampere je da uz sebe imaju komplet prve pomoći. Takav komplet treba da sadrži najosnovnije stvari poput samolepljivih flastera, malo zavoja, tablete protiv dijareje i tablete protiv bolova, ali takođe i bilo šta što je specijalno potrebno za odredište na koje putujete – poput tableta za malariju ili prečišćivača vode. Ono što je takođe bitno su lekovi. Ako uzimate prepisanu terapiju, ne pretpostavljajte da je možete nabaviti tamo gde ste se uputili, ili da će lekovi biti od istog proizvođača. Napravite dovoljnu zalihu i ponesite to sa sobom.

3. Osigurajte svoj ranac

slika 44 Tri bezbednosna saveta za kampere

Ranci su pogodne mete za lopove

Jedna od najvažnijih investicija koju bi trebalo da obavite, pored izdržljivog ali laganog ranca, jesu i sigurnosne bravice. Ranci su pogodne mete za lopove, zato bilo šta što može da osujeti njihove namere ili im posao čini dosta težim – poput katanaca – radiće u vašu korist.


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments