Čak i najveći ljubitelji istine, koji su ujedno i najlošiji lažovi, poenkad moraju da lažu. Da bi kupili malo vremena, dok ne smisle kako da reše situaciju, da bi nekog zaštitili i pružili mu alibi, da ne bi nekoga povredili. Loši lažovi iznad svega mrze kad moraju da lažu. Zato što su loši u tome. Ali, svaki antitalenat donekle može da se prevaziđe radom i vežbanjem. Ako mrzite da lažete, a morate, pripremite se u tri osnovna koraka.

Razmislite o situacijama u kojima ste do sada lagali

Preslišajte se. Setite se svih nespretnih laži. I kako vam je bilo mrsko da ih izgovarate i kako vam je laknulo kad su vas provalili. I kako ste razmišljali o tome, šta vam je uopšte bilo da pokušavate da lažete, kad ne umete. Setite se i onih situacija kad ste lagali, jer ste bili sigurni da morate, jer je to bilo rešenje na koje ste pristali. Niste se osećali ništa bolje, ali ste lagali sa malo više ubeđenja. Dakle, te neke situacije su slične. Po vašem osećanju potrebe. A verovatno su i međusobno slične, tiču se pokrivanja prijatelja i dece – lakše je lagati za druge – ili vaše potrebe da sakrijete svoju privatnost. Sigurno vas za te laži nisu prozivali, iako vam možda baš i nisu poverovali. Uz malo vežbe, sledeći put niko neće sumnjati.

1102 Tri pripremna koraka za loše lažove

Smislite rečenice i naučite ih napamet

Kad ste detektovali situacije i moguće situacije u kojima ćete morati da lažete, ili kad već znate da nekoga treba da slažete, smislite rečenice i naučite ih. Dobra laž nije neka fantastična priča, koja treba potpuno da skrene trag, nego je blizu istine. I sadrži elemente istine. Obična je. Ako treba da sakrijete da ste potrošili pare, priznajte sa oklevanjem da ste pozajmili prijateljici i da ne znate kad će ona moći da vam vrati novac. Takođe, postarajte se da vas prijateljica pokrije. Za slučaj da vas neko iznenada pita o stvarima koje ste prećutali i koje hoćete da sakrijete, smislite odgovore i držite ih u glavi. Pojaviće se kad budu potrebni. Možda vam neće baš glatko sići sa jezika, ali normalno je da budete zbunjeni kad vas neko odjednom prepadne nekim neprijatnim pitanjem.

Isprobajte na nekom ko vas poznaje

Pokušajte da slažete nekog bliskog, ko vam posle neće zameriti što ste to uradili. Verovatno će vam proći. Ne morate ni da mu kažete da u stvari vežbate, jer će posle stalno sumnjati. Ali verovatno hoćete, jer ne možete da podnesete da lažete nekog ko vam je blizak i koga verovatno ne biste slagali ni kad bi to bilo najbezbolnije rešenje.

Imate još jednu prednost. Lažovi koji su poznati kao lažovi, uvek su pod sumnjom. Svi ostali su negde između lažova i vas – može se posumnjati da su sposobni da slažu. Ali, u istinoljupca koji je još i osvedočeno propao u laganju i za koga svi znaju da mrzi da laže, niko neće posumnjati.

Ipak, vama ne treba govoriti. Svaka laž se jednom otkrije.

Izvor fotografija: pinterest.com


Aleksina Đorđević

Comments