4 stvari koje treba da uradiš za svoju kožu kada imaš 35+

Shaped by passion: Kako da postaneš najbolja u onome što radiš

Ove patike nose apsolutno sve trendseterke!

Otkrivamo: Gde u Beogradu otići na (odlične) kolače?

#WokeUpLikeThis: Kako da tvoja koža BLISTA ceo dan! (Beauty advertorial)

Znamo, menstruacija nije zabavna, ali evo kako da olakšaš sebi “one dane”!

Gde na večeru: Ovaj restoran nudi pravo uživanje za tvoja nepca!

Suva, masna, dehidrirana ili osetljiva koža? Ovo će biti tvoj novi najbolji #SKINCARE prijatelj!

Šta žene u tridesetim rade bolje od žena u dvadesetim?

Zašto na Instagramu svi govore o ovom beauty proizvodu?!

Kada se razgovara o plati, to ume da bude najdelikatniji i najteži deo poslovnog intervjua. Možda vas pitaju koliku platu očekujete i tu se smrznu kad čuju cifru. Ili bi neko mogao da vam ponudi posao iz snova sa platom koja je više nego ponižavajuća. Na svu sreću, ne treba vam diploma iz pregovaranja da biste uspešno usmerili razgovor. U najvećem broju slučajeva, sve se svodi na to da kažete stvari koje vam neće finansijski škoditi. Evo tri fraze koje će vam upropastiti šansu da budete plaćeni onoliko koliko zaslužujete:

“Koliko se ovo mesto u principu plaća?”

Ako ovako odgovorite na pitanje “Koliku platu očekujete?”, vrlo verovatno ćete dobiti manje od onoga što se generalno nudi. Kao što biste i vi pokušali da dobijete više od onoga što zapravo zarađujete tako što biste povećali cifru (sugestije radi), isto može da uradi i vaš budući šef, samo u suprotnom smeru. Isto tako, mogu da vam podmetnu priču o tome kako niste dobro istražili ni kompaniju ni bilo šta što je u vezi s njenim poslovanjem. Zato je, možda, dobro porazgovarati sa nekim za koga već znate da tu radi.

slika19 Tri stvari koje nikako ne smete da kažete na razgovoru za posao

Pre nego što sklopite ugovor, podsetite poslodavca na svoje kvalitete

“Aha, da, pa to ok zvuči.”

Ne zove se džabe pregovaranje plate: cifra koju vam poslodavac ponudi isprva, često je samo cifra od koje se počinje. Ovo je jako bitno zapamtiti, bilo da brojka koju ste čuli zvuči fer ili bedno. Pripremite se da iznesete primere svojih poslovnih sposobnosti koje će samo ići u korist vašoj vrednosti. Oni žele vas, pa ih podsetite zašto su vas od samog početka želeli, i zašto je vredno da se bore protiv konkurencije da vas dobiju.

“… ali, ja sam prilično fleksibilan/fleksibilna povodom toga.”

Ovo je fraza koja negira apsolutno svaku cifru koja je pre toga iznesena. Nemojte pregovarati svoju platu pred poslodavcem tako da zvučite kao da kažete “Voljan/voljna sam da prihvatim i manje ako nije u okviru vašeg budžeta.” Umesto toga, dajte ponudu, a ako oni ne mogu da je ispune, pitajte postoje li kakvi bonusi i slično što možete da iskoristite. Ključ je da dobro obavite pretragu stvari kako biste imali dovoljno samopouzdanja da tražite ono što želite.

Nadamo se da su vam ovi saveti pomogli, i javite nam kako vam je prošao razgovor za posao!


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Editors choice