Prethodne tekstove iz serijala “Trk na trg” možete pročitati ovde.

Solun je drugi grad po veličini i važnosti u Grčkoj. Glavni je grad istoimene oblasti, poseduje veliku luku i ljupko čuva njegovu večnu dušu, Aristotelov trg (Πλατεία Αριστοτέλους, Aristotelous Square).

Slika 166 Trk na trg: Πλατεία Αριστοτέλους, Solun

Panorama Aristotelovog trga

Aristotelov trg se nalazi na Nikis Aveniji, pruža pogled na more, sa mnogobrojim kafićima čini jedan od glavnih gradskih centara. Konstruktor samog trga je francuski arhitekta Ernest Hebrard (Ernest Hébrard) 1918, ali najveći deo trga je ipak izgrađen sredinom dvadesetog veka (1950).

Izlazi na glavnu šoping zonu. Kada turisti posete ovaj trg obično se pitaju da li postoji neko u Solunu ko radi. Trg je prepun ljudi koji sede u kafićima i ispijaju svoje frapee, ali to ne bi bilo neobično toliko da takva situacija nije tokom celog dana, bez obzira na doba dana. Cigarete u ustima i nezaobilazna igra tavli svakodnevna su slika Aristotelovog trga. Jedan od možda najlepših kafića je “Garson”, kako kažu srpski turisti spada u vlasništvo slavnog srpskog košarkaša Predraga Stojakovića. Da li je istina ili ne, kažu da kafić treba posetiti što zbog divnog enterijera, tako i zbog usluge.

Slika 256 Trk na trg: Πλατεία Αριστοτέλους, Solun

Devojka sa golubovima

Aristotelov trg nije poznat samo po tome što je glavno stecište stanovnika Soluna, već i po društveno političkim dešavanjima, kao takav bio je mesto na kome su se održavali mnogi govori, bio je mesto mnogih kulturnih dešavanja, mnogih festivala i mesto na kome se rado proslavljaju novogodišnji praznici.

U arhitektonskom smislu, glavne ose trga imaju elemente vizantijske i zapadne arhitekture. Od prvih idejnih projekata 1918. godine do realizacije, njegovi nacrti su znatno pojednostavljeni. Umesto prvobitnih složenih projekata, fasade koje su izrađene 1950. bile su mnogo skromnije. Zbog finansijske situacije u zemlji i u vreme vladavine Venizelosa (Ἐλευθέριος Βενιζέλος, Eleftherios Venizelos) njegova vlada donela je odluku da finansira projekat iz privatnih izvora.

Slika 351 Trk na trg: Πλατεία Αριστοτέλους, Solun

"Elektra Palas" i "Olimpik" pozorište

Na levoj strani trga nalazi se “Electra Palace Hotel” sa pet zvezdica, dok se sa desne strane nalazi jedno od gradskih najpoznatijih pozorišta “Olympion Theatre”.

Za sve one koje vole putovanja i šoping, Solun je svakako grad u koji treba otići, a Aristotelov trg obavezno posetiti. Sa svojim poreklom poseduje zavidnu kulturnu i istorijsku baštinu. Baštinu koja je u mnogim istorijskim činjenicama srodna srpskom narodu. Grad poseduje Srpsko vojničko groblje na Zejtinliku, i u njegovom sklopu su smešteni grobovi srpskih, francuskih, italijanskih, engleskih i ruskih vojnika poginulih u borbama i proboju Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu. Kompleks groblja je podignut na prostoru na kome se od 1916. godine nalazila Glavna vojna poljska bolnica srpske vojske, u sklopu koje je nastalo i groblje za preminule koje je vremenom preraslo u današnji kompleks.

Slika 444 Trk na trg: Πλατεία Αριστοτέλους, Solun

γειά σου!


Ana Pantić je student novinarstva, multitasker i folkloraš već više od decenije. Jedino je ljudska glupost može pošteno iznervirati, nikad se ne kaje za ono što uradi, voli kvalitetne ljude i lepe stvari, živi za putovanja i dobru knjigu, užasno je tvrdoglava i zato neizmerno poštuje one koji to znaju da trpe. Smatra da možemo upoznati sami sebe tek kada otkrijemo sopstvene granice, a vodi se citatom “Be yourself. Everyone is already taken.” Oscar Wilde.

Comments