Da li si spremna za izazov? Evo kako da u 2019. pobediš (staru) sebe!

Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Sve tajne ONLINE shopping-a koje moraš da znaš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Mnoge kulture širom sveta prožete su pričom o potopu koji je jednom davno zadesio svet. Prema biblijskom predanju, Nojeva barka utočište je našla u podnožju veličanstvene planine Ararat. Iako zvanično unutar granica Turske, zagonetna planina predstavljena je na jermenskoj zastavi, a ponosni stanovnici prestonice vole da podsete turiste da se Ararat može videti iz skoro svakog kutka njihovog grada.

Slika112 Trk na trg: Հանրապետության հրապարակ, Jerevan

Jerevan je jedan od najstarijih gradova na svetu

Jerevan, drevni čuvar jermenske kulture, smešten je na obalama reke Hrazdan i predstavlja administrativni, industrijski i kulturni centar zemlje. U njegovom središtu nalazi se Trg Republike (Հանրապետության հրապարակ), nekada poznat kao Lenjinov, a sada kao jedan od najlepših svetskih trgova. Novo ruho bila je zamisao poznatog jermenskog arhitekte Aleksandra Tamajana (Alexander Tamanyan), a plan grada, koji je umetnik zamislio početkom 20. veka, u velikoj meri ostao je nepromenjen.

Dok hodate prostranim, šarenim pločnikom ispod kojeg počivaju 3,000 godina stare ruševine, na trenutak zastanite i pokušajte da ga zamislite iz ptičije perspektive. Ovalni trg pokriven je tradicionalnim jermenskim kamenom, dok je za obrazac uzeta šara čuvenih jermenskih tepiha. Okružuju ga najznačajnije gradske institucije takođe izgrađene od prepoznatljivog kamena, a statuu Lenjina, koja je nekad dominirala južnim delom, zamenio je veliki monitor.

Slika25 Trk na trg: Հանրապետության հրապարակ, Jerevan

Iz hotela “Mariott” pruža se pogled na centar Jerevana

Kada padne noć trg lagano menja ulogu i postaje domaćin najvećih gradskih zabava. Ispred Istorijskog muzeja i Narodne galerije velike fontane počinju da plešu prateći ritmove džeza ili tradicionalnih pesama, dok mlazeve obasjavaju laserski reflektori. Kraj veselja obično obeleži vatromet.

Slika36 Trk na trg: Հանրապետության հրապարակ, Jerevan

Mnogi turisti uveče se okupljaju na Trgu Republike kako bi prisustvovali spektaklu

Istraživanje se ipak ne zaustavlja. Zgrada Opere i masivno stepenište Kaskada (Կասկադ), ukrašeno fontanama, cvećem i skulpturama, sa zadivljujućim pogledom na snežne vrhove Ararata i centar Jerevana, samo su neka od mesta koja ne smete propustiti.

Do sledećeg trga,

Slika44 Trk na trg: Հանրապետության հրապարակ, Jerevan

հրաժեշտ

Izvori fotografija: blog.sevanmatossian.com, tours.am, gonewiththebackpack.blogspot.co

Prethodne tekstove iz serijala “Trk na trg” možete pročitati ovde.


Vesna Marić ima pregršt razloga da veruje da je u prošlom životu bila mačka: kotrljavo R, dečiju radoznalost, sindrom “noćno ludilo”, sposobnost da se uvek dočeka na noge, obaveznu dnevnu dremku, pa čak i kandže. Zato se uvek nasmeje kada je neko nazove kučkom. I, kao što je rekla Colette: “Ne postoje obične mačke”.

Editors choice