Prethodne tekstove iz serijala “Trk na trg” možete pročitati ovde.

Negde na putu ka srcu svakog doma, tj. frižideru, televizor vam je usput prozborio: “We’ll always have Paris”… Tri… Dva… Jedan… Teleportacija obavljena. Odredište Kazablanka. Nakon polučasovnog maštarenja, vratili biste se u kuhinju… ili ste možda poželeli da vidite još neki biser Maroka?

U podnožju planine Atlas sačekaće vas deset vekova star crveni grad po kome je nekad cela kraljevina nosila ime. Iako je modernizacija ušla na njegova vrata u vidu širokih avenija, fontana i poznatih trgovinskih lanaca, Medina, stari deo, i dalje čuva najdragocenije tajne. Među isprepletanim uličicama i rijadama, tradicionalnim kućama od crvenkaste gline, tik uz Kutubiju, džamiju čiji veličanstveni minaret doseže 70 m, nalazi se trg Žama al Fna (جامع الفنا; Jemaa el-Fnaa), najživahnija pozornica Marakeša.

slika1 1 Trk na trg: جامع الفنا,  Marakeš

Prelepi minaret je glavni orijentir u gradu

Odsustvo velelepnih zgrada, spomenika, pa čak i najobičnijih klupa uspešno nadoknađuju ljudi, zvezde ovog spektakla. Žestina boja na krcatim tezgama, miris začina i hrane i žamor koji usisava i melje svaki pojedinačni glas učiniće da ih isprva vidite samo kao lica, ali ubrzo ćete svakom dodati po jedno magično svojstvo.

slika2 Trk na trg: جامع الفنا,  Marakeš

Izobilje voća i povrća na tezgama

Krotitelj zmija će svoju tačku izvoditi pored dresera majmuna, zaneti pripovedači će gledaoce uvesti u svet magije i putovanja, gatare će požuriti da se upetljaju u vašu sudbinu, a slikarke kanom rado će nekom šarom ukrasiti vašu nadlanicu.

Slika3 Trk na trg: جامع الفنا,  Marakeš

Krotitelji zmija uobičajena su pojava na trgu

Prizor pozajmljen iz bajke upotpuniće prepoznatljiv zvuk krakeba, gvozdenih kastenjeta, a pesme (ujedno i molitve) Gnave muzičara praćene akrobatskim plesom postaće jedna od omiljenih uspomena na Maroko.

Kako pada noć, trg usporava ritam i dobija novi oblik. Obučeni u svečaniju odeću, okupljaju se žitelji grada. Veliki oblik dima daje znak da je vreme za neko parče roštilja. Ukoliko ćete ipak preskočiti večeru, ujutru nađite terasu sa pogledom na trg i uz kafu, sok ili čaj od mente (alkohol se služi samo u hotelima) iz drugog ugla uživajte u slici u kojoj ste se prethodni dan zatekli.

Slika4 Trk na trg: جامع الفنا,  Marakeš

Trg Žama al Fna noću menja svoj izgled

Pre nego što napustite južni biser, otkrijte još jedno skriveno blago. Bašta Mažorel ime je dobila po francuskom slikaru koji je, oduševljen Marakešom, odlučio da na ovom mestu sebi izgradi sopstveni raj. Nakon njegove smrti imanje su otkupili i obnovili kreator Iv Sen Loran (Yves Saint Laurent) i Pjer Berže (Pierre Bergé).

Žak Mažorel (Jacques Majorelle) ispunio je prostrano dvorište retkim egzotičnim biljkama. Ljiljani, jasmini, palme, bambusi i čitava kolekcija kaktusa ispresecani veštačkim potočićima oblikovali su oazu u kojoj je slikar završio svoj život. Kraljevsko plava vila, nekada atelje, danas muzej islamske umetnosti, izgrađena je sa namerom da pravi kontrast mirnom zelenilu bašte, a danas se često sama nijansa naziva “Mažorel plava”.

Do sledećeg trga…

Slika52 Trk na trg: جامع الفنا,  Marakeš

!مع السلامة


Vesna Marić ima pregršt razloga da veruje da je u prošlom životu bila mačka: kotrljavo R, dečiju radoznalost, sindrom “noćno ludilo”, sposobnost da se uvek dočeka na noge, obaveznu dnevnu dremku, pa čak i kandže. Zato se uvek nasmeje kada je neko nazove kučkom. I, kao što je rekla Colette: “Ne postoje obične mačke”.

Comments