Prethodne tekstove iz serijala “Trk na trg” možete pročitati ovde.

Slika 117 Trk na trg: میدان نقش جهان, Isfahan

Ovaj trg je dvadeseti po veličini na svetu

Ovaj iranski trg je, kao i skoro svaki trg izgrađen tokom istorije, promenio više naziva. Trenutno je poznat kao Šahov ili Imamov trg. Izgrađen je do kraja početkom 17. veka u centru Isfahana, tokom vladavine Abasa I Velikog (Shāh ‘Abbās I, شاه عَباس بُزُرگ). Cilj njegove izgradnje je bio da posluži tokom raznih aktivnosti, okupljanja ili vojnih parada. Koristio se i kao igralište za polo. Naravno, trg i sve građevine na njemu su pod zaštitom UNESCO-a.

Na trgu se nalazi nekoliko građevina, ali ona koja je svakako najbitnija je Imamova ili Šahova džamija (مسجد امام), po kojoj je trg i dobio ime. Kao savršen primer arhitekture tog vremena, ona je i najmonumentalniji objekat, te ima i najveću kupolu u gradu. Kada je nastala, zamenila je stariju džamiju koja je bila na južnoj strani grada. Sa jedne strane ima i medresu, versku školu, u kojoj su se prepisivale knjige, kao i zimsku džamiju u kojoj su vernici mogli da se mole tokom vremenskih nepogoda.

Slika 215 Trk na trg: میدان نقش جهان, Isfahan

Šahova džamija nikog ne ostavlja ravnodušnim

Pored nje, tu je i Džamija šejha Lotfalaha (مسجد شيخ لطف الّله). Ona se nalazi na istočnoj strani trga, manja je od Šahove džamije i nema minarete, visoke kule povezane sa džamijom. Iako njih nema, ono što je iznenađujuće je da ima lepše dekorisan enterijer od Šahove džamije.

Slika 315 Trk na trg: میدان نقش جهان, Isfahan

Malo skromnija od Šahove, ali podjednako bitna – Džamija Šejha Lotfalaha

Tu je i Palata Ali Kapu (عالی‌قاپو) koju ne možete zaobići zbog zanimljive terase sa visokim stubovima. Visoka je 48 metara, na šest spratova, i u njoj se nalazi i najveća prostorija u kojoj su persijski vladari dovodili važne goste.

Slika 49 Trk na trg: میدان نقش جهان, Isfahan

Palata Ali Kapu – arap. ali (uzvišeni), tur. kapu (portal)

Na kraju posetite Carski bazar koji je jedan od najstarijih i najvećih na Bliskom istoku! Ne zaboravite i da probate nešto pikantno i neobično i uživate u čarima ovog trga.

Do sledećeg…

Slika 56 Trk na trg: میدان نقش جهان, Isfahan

!خداحافظی


Sandro Čanak prezire ograničenost i glupost. Živi na tankoj liniji koja deli stvarnost od njegovih sanjarenja. Boluje od O.G.D.-a (Obsessive Gaga Disorder), obožava fotografiju, putovanja i cheesecake.

Comments