Prethodne tekstove iz serijala “Trk na trg” možete pročitati ovde.

Kada prvi put dođete u severnu prestonicu, osetićete se kao čovek koji je upravo otkrio da je Zemlja samo jedna čestica u beskrajnom univerzumu. Reka ljudi na ulici, neprekidna zvonjava mobilnih telefona, sirene koje opominju pešake, neboderi koji se stišću jedan uz drugi… sve upućuje na to da ste u jednoj od najvećih svetskih metropola.

Tjenanmen (天安門廣場, Tiananmen) nije izuzetak. Smešten u centru grada, ovaj trg predstavlja istorijsko i kulturno srce Kine i podseća na promene koje su donosili vekovi.

Pravougaoni betonski gigant okružen je značajnim građevinama, ali ime je dobio po najpoznatijem simbolu, Kapiji nebeskog mira, nekada zidu koji je strogo odvajao svet carske palate od običnih ljudi, a danas ulazu u Zabranjeni grad. Konstrukcija Kapije započeta je još u XV veku, u doba vladavine dinastije Ming ( 明朝, Ming Dynasty), a u XVII veku je napravljen kompletan nacrt trga. Suštinski izgled je sačuvan, ali je 1958. prostor uvećan četiri puta kako bi mogao da primi preko 500,000 ljudi.

Slika144 Trk na trg: 天安門廣場, Peking

Prvog oktobra 1949. Mao Cedung je na trgu proglasio osnivanje Narodne Republike Kine

U procesu proširenja srušeni su mnogi stambeni objekti, a na njihovom mestu, južnoj ivici Tjenanmena, podignut je Spomenik narodnim herojima. Visok preko 30 m, obelisk od mermera i granita odaje počast žrtvama stradalim u borbi za samostalnost Kine.

Slika28 Trk na trg: 天安門廣場, Peking

Spomenik narodnim herojima ukrašen je prizorima iz rata za nezavisnost

Nasuprot njemu nalazi se Memorijalna dvorana Mao Cedunga u kome je, u brižljivo zaštićenom kristalnom kovčegu, izloženo balsamovano telo bivšeg predsednika. Iako su godine prošle, a politika se donekle izmenila, veliko poštovanje koje posetioci ukazuju nekadašnjem vođi oživljava snažan trag koji je komunizam ostavio.

Slika34 Trk na trg: 天安門廣場, Peking

Ulaz u dvoranu je besplatan, pa su dugački redovi uobičajena pojava

Na istočnoj strani smešten je Narodni kineski muzej, a u njegovim prostorijama je samo delić bogate istorije jedne od najzanimljivijih civilizacija.

Slika43 Trk na trg: 天安門廣場, Peking

Deo postavke jedne od izložbi u Narodnom kineskom muzeju

Kako smo obilazak počeli na severu, završavamo ga, bar za ovaj put, na jugu. Nešto manje upadljiva, ali podjednako lepa je i Kianmen, Prednja kapija. Činjenice će vam reći da je njena uloga bila da štiti prilaz unutrašnjem gradu, ali će vam zbog raznobojnih, precizno uklopljenih detalja i pažnje sa kojom su pravljeni biti teško da u to poverujete.

Slika62 Trk na trg: 天安門廣場, Peking

Do sledećeg trga


Vesna Marić ima pregršt razloga da veruje da je u prošlom životu bila mačka: kotrljavo R, dečiju radoznalost, sindrom “noćno ludilo”, sposobnost da se uvek dočeka na noge, obaveznu dnevnu dremku, pa čak i kandže. Zato se uvek nasmeje kada je neko nazove kučkom. I, kao što je rekla Colette: “Ne postoje obične mačke”.

Comments