Trg Svete Margarite. Kada prevedemo na srpski jezik naziv tog venecijanskog trga on gubi lepotu svog imena. U duhu postojanja i namene, svakako da postoji nešto specijalno baš u nazivu Campo Santa Margherita. On je glavni u oblasti Dorsoduro, i dobio je naziv po crkvi koja se nalazi u severoistočnom delu.  Njegov trenutni izgled razlikuje se od originalnog zbog delovanja u drugoj polovini austrougarske vlasti. Spomenik palim borcima u velikom ratu zvanično je otkriven javnosti 1923. godine, i sadrži sto imena na četiri bronzane statue koje odlikuju četiri vrline italijanskog vojnika – razboritost, pravednost, umerenost i hrabrost. Spomenik je delo Angela Franka (Angelo Franco).

Slika 135 Trk na trg: Campo Santa Margherita, Venecija

Duša Venecije

Campo Santa Margherita je najbolje mesto za odsedanje u Veneciji. Veselo je, uvek zanimljivo i veoma blizu turističkih atrakcija poput Trga svetog Marka, Akademije umetnosti, Gugenhajmovog muzeja, Grasi palate i drugih.

Na italijanskom “campo” znači polje, i svaka oblast grada ima svoje polje. Mi ga nazivamo trg zbog njegove strukture i namene, ali svakako su oni srca svakog komšiluka. To mesto je idealno za kupovinu namirnica, voća i povrća, kao i ribe, ali i svakako mesto na kome se možete odmoriti, prošetati svoje kuče ili ispijati piće u nekom od mnogobrojinih barova, a možete imati i kratki kurs italijanskog dok sedate. Turisti izuzetno vole ovo mesto, oni koji su upućeni, jer se većina drži one standardne rute za obilaženje, i pronalazak ovog trga svakako izuzetno ulepšava putovanje. Mnogi koji su jednom bili ovde govore da će se sigurno vratiti. Dok se skoro sve ostalo u Venciji zatvara u jedanaest sati, kafići i barovi tu rade i do dva ujutru, što ovaj trg svakako čini živim noćnim životom.

Slika 223 Trk na trg: Campo Santa Margherita, Venecija

Mesto na koje se turisti uvek rado vraćaju

U sredini trga nalazi se fontana, koja je u letnjim danima pravo osveženje. Ali isto tako česme, koje se nalaze praktično na svakom koraku, mnogo olakšavaju turistima koji na obilazak grada utroše ceo dan. Ono što je zanimljivo jeste da samo česma na ovom trgu ima isklesanu sirenu na sebi.

Mnogo autentičnih radnji, savršenih kolekcija maski, ovaj trg stavljaju na specijalno mesto kada se radi o duši Venecije. Oni koji nisu do sada tu nisu bili neka ga obavezno posete, a oni koji su bili neka se obavezno vrate. U Veneciji nekako uvek ima nešto novo da se vidi.

Slika 318 Trk na trg: Campo Santa Margherita, Venecija

Ciao!

Prethodne tekstove iz serijala “Trk na trg” možete pročitati ovde.


Ana Pantić je student novinarstva, multitasker i folkloraš već više od decenije. Jedino je ljudska glupost može pošteno iznervirati, nikad se ne kaje za ono što uradi, voli kvalitetne ljude i lepe stvari, živi za putovanja i dobru knjigu, užasno je tvrdoglava i zato neizmerno poštuje one koji to znaju da trpe. Smatra da možemo upoznati sami sebe tek kada otkrijemo sopstvene granice, a vodi se citatom “Be yourself. Everyone is already taken” Oscara Wilda.

Comments