Melburn je drugi grad po veličini u Australiji. Veliki je trgovački i industrijski centar, a u njemu se, između ostalog, proizvode modeli automobila Ford i Tojota! Takođe, najveći aerodrom Australije nalazi se u Melburnu.

Ali, mi smo se uputili pravo ka Saveznom – ili Fed trgu – kako ćemo ga, baš kao i svi stanovnici Australije, zvati.

Slika 17 Trk na trg: Federation Square, Melburn

Dobro došli na Fed trg!

Fed trg je vrlo mlad i uskoro puni deset godina, a svečano je otvoren 2002. godine. Samim tim, nema istoriju bogatu onoliko koliko smo na to navikli kada je reč o trgovima, ali je već samim nastankom izazvao pometnju u svetu arhitekture i dizajna. Naime, čim je otvoren, arhitekte su preplavljene mejlovima nezadovoljnih građana. Godine 2009, jedne lokalne novine stavile su Fed trg na listu najružnijih građevina na svetu, obuhvatajući time sva zdanja na njemu, a isto je uradio i potral Nine MSN u svojoj kategoriji Putovanja. Samim tim, našao se u istom košu sa Narodnom bibliotekom u Prištini i Centrom Žorž Pompidu (Centre Georges Pompidou) u Parizu. Pored toga, turisti ne prestaju da posećuju ovaj trg, a ove godine broj posetilaca je iznosio malo manje od devet miliona.

Slika 27 Trk na trg: Federation Square, Melburn

Trn u oku Melburna ili ne?

Posmatrane iz vazduha, građevine na trgu su raspoređene u obliku slova U. Posebno zanimljiv je “lavirint” – pasivni  rashladni sistem koji se nalazi ispod zemlje. Povezan je sa atrijumom u kojem može biti i do 12 °C manje nego napolju.

Slika 38 Trk na trg: Federation Square, Melburn

Atrijum interesantnog dizajna

Na ovom trgu se odvijaju skoro sva javna dešavanja u Melburnu. Pošto je prilično popularan i među stanovnicima i među turistima, postoji čak i aplikacija za iPhone i iPad preko koje možete dobiti sve informacije o predstojećim događajima na trgu.

Slika 4 Trk na trg: Federation Square, Melburn

iPhone aplikacija Fed trga – da svi uvek budu u toku!

Važno je i pomenuti čoveka koji je napravio jednu od najdinamičnijih i najboljih fotografija ovog trga, i to samo koristeći svoj iPhone. U pitanju je Mišo Baranović, koji se bavi uličnom fotografijom, a fotografija je izložena sa ostalih deset, u okviru izložbe pod nazivom “Novi Melburn”. To je bila njegova prva izložba.

Slika 54 Trk na trg: Federation Square, Melburn

"Daily life at Federation Square" – Mišo Baranović

Do sledećeg četvrtka…

Slika 62 Trk na trg: Federation Square, Melburn

Cheerio!


Sandro Čanak prezire ograničenost i glupost. Živi na tankoj liniji koja deli stvarnost od njegovih sanjarenja. Boluje od O.G.D.-a (Obsessive Gaga Disorder), obožava fotografiju, putovanja i cheesecake.

Comments