Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Tri saveta za postojani tečni puder

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

“Berlin je grad koji je osuđen da se večno menja, nikada da bude”, rekao je Karl Šefler (Karl Scheffler). Osvrnuvši se na sve promene kroz koje je prolazila nemačka prestonica, reklo bi se da je imao pravo. Ipak, samo jedan pogled na arhitektonski trio učiniće da se vratite u prošlost i vidite život kakav je bio nekoliko vekova unazad.

Gendarmenmarkt važi za jedan od najlepših trgova u Evropi. Izgrađen kao deo nove gradske četvrti koja bi primila hugenote prognane iz Francuske, u XVII veku bio je poznat kao Lindenmarkt. Današnji naziv, koji je sačuvan kao najprepoznatljiviji, dobio je po vojnicima (gens d’armes) koji su ga koristili tokom XVIII veka, a rekonstruisani izgled zamisao je Georga Kristijana Ungera (Georg Christian Unger).

slika16 Trk na trg: Gendarmenmarkt, Berlin

Gendarmenmarkt je nekada bio poznat kao Lindenmarkt

Severni deo trga zauzima Francuska katedrala (Französischer Dom), nastala između 1701. i 1705. godine u čast protestanata. Nakon velikih razaranja tokom Drugog svetskog rata, građevina je obnovljena i pretvorena u muzej. Za turiste istraživačkog duha jedna od omiljenih atrakcija jeste penjanje do vrha kule.

slika24 Trk na trg: Gendarmenmarkt, Berlin

Francuska katedrala danas je muzej posvećen hugenotima

Nasuprot njoj nalazi se Nemačka katedrala (Deutscher Dom), konstruisana nekoliko godina kasnije. Iako se često govori o simetričnosti dveju građevina, južna katedrala kulu je dobila tek krajem XVIII veka.

slika35 Trk na trg: Gendarmenmarkt, Berlin

Nemačka katedrala zauzima južni deo trga

Treći član harmonične zajednice ujedno je i najmlađi. Koncertna sala (Konzerthaus, mada je u doba izgradnje bila prihvaćena kao Schauspielhaus) završena je 1821. godine, kako bi nadomestila gubitak Nacionalnog teatra, uništenog u požaru 1817. godine.

slika45 Trk na trg: Gendarmenmarkt, Berlin

Danas najpoznatija koncertna sala u Nemačkoj

Centar trga posvećen je slavnom nemačkom književniku Fridrihu Šileru (Friedrich Schiller). Mermerna statua, rad Rajnholda Begasa (Reinhold Begas), postavljena je na pijedestal i okružena ženskim figurama koje alegorijski predstavljaju poeziju, dramu, istoriju i filozofiju.

slika52 Trk na trg: Gendarmenmarkt, Berlin

Fridrih Šiler: "Usudi se da grešiš i sanjaš. Najdublji smisao često leži u dečijim igrama."

Ukoliko se, zaneseni vanvremenskom lepotom, udaljite od berlinskog trougla svega stotinjak metara, XXI vek obasuće vas raskošnim hotelima i živopisnim restoranima, ali ne treba zaboraviti ni impresivnu prodavnicu čokolade Fassbender & Rausch.

slika64 Trk na trg: Gendarmenmarkt, Berlin

Čokoladni raj!

Kraj godine poseban je period za gradove širom sveta. Praznici se iščekuju uz svetlucave dekoracije, zdravice i poklone, a na trgu Gendarmenmarkt, na božićnom vašaru, svečanu atmosferu možete podeliti sa hiljadama ljudi koji šetaju pod elegantnim belim šatorima i za simboličnu cenu uživaju u slatkišima, ostrigama, pečenju, likerima i šampanjcu.

slika71 Trk na trg: Gendarmenmarkt, Berlin

Weihnachtsmarkt: Najposećeniji božićni vašar organizuje se upravo na Gendarmenmarktu

Ako vam se pak jesen učini kao savršeno doba da prošetate berlinskim ulicama, predlažemo da izaberete baš oktobar i osetite deo magije koju donosi Festival svetlosti. Zgrade, fontane, parkovi i klupe pomoću svetlosnih efekata i vatrometa pretvaraju se u maštovite radove brojnih umetnika, a ceo Berlin postaje umetnost.

Do sledećeg trga!

slika81 Trk na trg: Gendarmenmarkt, Berlin

Tschüß!


Vesna Marić ima pregršt razloga da veruje da je u prošlom životu bila mačka: kotrljavo R, dečiju radoznalost, sindrom “noćno ludilo”, sposobnost da se uvek dočeka na noge, obaveznu dnevnu dremku, pa čak i kandže. Zato se uvek nasmeje kada je neko nazove kučkom. I, kao što je rekla Colette: “Ne postoje obične mačke”.

Editors choice