WANNABE DIGITAL AWARDS: Biramo najbolje influensere u čak 17 kategorija!

Suva, masna, dehidrirana ili osetljiva koža? Ovo će biti tvoj novi najbolji #SKINCARE prijatelj!

Wannabe editorijal: GAME OVER

Šta žene u tridesetim rade bolje od žena u dvadesetim?

Ovako to rade influenserke: Ovu beauty rutinu za negu kože lica moraš i ti da probaš!

Otkrivamo: Najinstagramičniji restoran u Beogradu

Koji PINK koktel treba da postane tvoje zaštitno piće? Reši KVIZ i saznaj!

Zašto vitamin C u službi lepe i negovane kože nikada neće izaći iz mode?

Laki načini da “one dane” učiniš manje stresnim i napornim

Radiš kao freelancer? Pronašli smo mesto koje će postati tvoja nova omiljena dnevna “kancelarija”!

Putovati – znači istražiti, upoznati sebe i svet koji nas okružuje. Bilo da ste kaučsurferi ili ljubitelji luksuznih aranžmana, putovanje jednako predstavlja hedonistički raj za svakog ko se može pronaći u priči o putovanju. Ovoga puta vodimo vas u lučku prestonicu, smeštenu na severu Evrope, poznatu po mekom, vazdušastom pecivu, Maloj sireni (The Little Mermaid) i usidrenim čamčićima duž obale. Upoznajte Kopenhagen i trg Kongens Nytorv.

Smešten u glavnom gradu Danske, ovaj trg se smatra najzelenijim u Evropi, a činjenica da je uređen po svim ekološkim strandardima, još više oduševljava ljubitelje prirode. Ukoliko posetite Kopenhagen, nezaobilazna je šetnja ulicom Strøget – najvećom pešačkom zonom ovog grada, a nakon niza ljupkih baštica restorana i kafića, put će vas dovesti do ovog prekrasnog trga.

Slika 192 Trk na trg: Kongens Nytorv, Kopenhagen

Trg je inspirisan urbanističkim planom Pariza

Kongens Nytorv potiče iz 17. veka, izgrađen je zahvaljujući Kristijanu Petom od Danske (Christian V), a upravo zato je centralna figura trga statua ovog velikana na konju. Spomenik je okružen uređenim travnjakom i raznobojnim cvećem, a tradicionalno, po završetku škole, maturanti plešu oko njega i na taj način proslavljaju ovaj događaj.

Slika 263 Trk na trg: Kongens Nytorv, Kopenhagen

Konjanik je zaštitni znak ovog trga

Trg je originalno bio okružen drvoredom u obliku elipse, ali se kroz istoriju to menjalo. Posle bolesti bresta 1998. godine, stabla su uklonjena, da bi se 2001. godine, u toku renoviranja gradskog trga, ponovo zasadilo čak 80 stabljika.

Sa jedne strane trga nalazi se dvorac Šarlotenburg – nekadašnja kraljevska rezidencija, a ujedno i jedna od najpoznatijih građevina Kopenhagena. Urađen u holandskom baroknom stilu i danas služi kao izložbeni prostor znamenitih umetničkih dela.

Slika 349 Trk na trg: Kongens Nytorv, Kopenhagen

Bakarni krovovi krase ovo velelepno zdanje

Jedna od čuvenih građevina trga je današnja francuska ambasada – Thotts Palæ. Prvobitno izgrađena u čast danskog narodnog heroja Nila Džula (Niels Juel), vekovima je bila u vlasništvu njegove porodice, da bi je 1769. godine kupio Oto Tot (Otto Thott) – po kome i danas nosi naziv. Početkom 20. veka, zgrada postaje vlasništvo Francuske i tako ostaje do danas.

Slika 444 Trk na trg: Kongens Nytorv, Kopenhagen

Francuska ambasada od 1930. godine

Deo trga je i Kraljevski teatar – jedna od nerenomiranijih kulturnih institucija Danske. Osnovan je 1748. godine i najpre je služio isključivo kao pozorište za kralja, a potom i za ceo narod.

Slika 533 Trk na trg: Kongens Nytorv, Kopenhagen

Savremen repertoar i tradicionalni izgled pozorišne zgrade

Nadomak trga nalazi se mali kiosk, sagrađen u baroknom stilu. Nekadašnja telefonska govornica i danas ima ovu namenu, ali je dograđena i mala bašta gradske kafane.

I dok je sunčano vreme idealno doba za šetnje ovim prekrasnim mestom, zima je aktivna i zabavna. Naime, sa niskim temperaturama, stanovnici ovog grada imaju priliku da uživaju na klizalištu koje se postavlja svake godine.

Slika 625 Trk na trg: Kongens Nytorv, Kopenhagen

Trg je zimi prekriven ledom

Ukoliko vas uhvati putnička groznica, poželite nakratko da napustite poznato, otisnete se u avanturu i odlučite se za Kopenhagen, nemojte zaobići ni Kongens Nytorv. Iznajmite omiljeno prevozno sredstvo Danaca – bicikl, spakujte jedan Carlsberg i ponesite obavezni turistički aksesoar – foto-aparat. Neka vaš sledeći “škljoc” bude Kongens Nytorv.


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju, najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

Editors choice