Pronađi malo vremena za savršenu kožu i osvoji Avon Anew Perfect Skin paket proizvoda! (VIDEO)

Anastasija Grujić otkriva omiljeni par obuće koji se može kombinovati za sve prilike

Mikro trend: Ovaj detalj čini da svaki autfit izgleda super-moderno!

Tvoj novi saveznik u borbi protiv neželjenih dlačica: Philips Lumea

Ova serija će te inspirisati da se boriš (i izboriš!) za svoja ženska prava!

Da li će nam razvoj veštačke inteligencije doneti zastrašujuću distopijsku budućnost?

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Zašto je ishrana bogata antioksidansima idealan način da na zdrav način ubrzaš metabolizam i pripremiš figuru za leto?

Zašto nas je maskara obogaćena ekstraktom kokosa oduševila – a sigurni smo da će i tebe! (BLOG)

NAGRADNI KVIZ: Odgovori na svega 6 pitanja i pronađi savršen puder za svoj tip kože!

Trk na trg: Kongens Nytorv, Kopenhagen

Trk na trg: Kongens Nytorv, Kopenhagen

Putovati – znači istražiti, upoznati sebe i svet koji nas okružuje. Bilo da ste kaučsurferi ili ljubitelji luksuznih aranžmana, putovanje jednako predstavlja hedonistički raj za svakog ko se može pronaći u priči o putovanju. Ovoga puta vodimo vas u lučku prestonicu, smeštenu na severu Evrope, poznatu po mekom, vazdušastom pecivu, Maloj sireni (The Little Mermaid) i usidrenim čamčićima duž obale. Upoznajte Kopenhagen i trg Kongens Nytorv.

Smešten u glavnom gradu Danske, ovaj trg se smatra najzelenijim u Evropi, a činjenica da je uređen po svim ekološkim strandardima, još više oduševljava ljubitelje prirode. Ukoliko posetite Kopenhagen, nezaobilazna je šetnja ulicom Strøget – najvećom pešačkom zonom ovog grada, a nakon niza ljupkih baštica restorana i kafića, put će vas dovesti do ovog prekrasnog trga.

Slika 192 Trk na trg: Kongens Nytorv, Kopenhagen

Trg je inspirisan urbanističkim planom Pariza

Kongens Nytorv potiče iz 17. veka, izgrađen je zahvaljujući Kristijanu Petom od Danske (Christian V), a upravo zato je centralna figura trga statua ovog velikana na konju. Spomenik je okružen uređenim travnjakom i raznobojnim cvećem, a tradicionalno, po završetku škole, maturanti plešu oko njega i na taj način proslavljaju ovaj događaj.

Slika 263 Trk na trg: Kongens Nytorv, Kopenhagen

Konjanik je zaštitni znak ovog trga

Trg je originalno bio okružen drvoredom u obliku elipse, ali se kroz istoriju to menjalo. Posle bolesti bresta 1998. godine, stabla su uklonjena, da bi se 2001. godine, u toku renoviranja gradskog trga, ponovo zasadilo čak 80 stabljika.

Sa jedne strane trga nalazi se dvorac Šarlotenburg – nekadašnja kraljevska rezidencija, a ujedno i jedna od najpoznatijih građevina Kopenhagena. Urađen u holandskom baroknom stilu i danas služi kao izložbeni prostor znamenitih umetničkih dela.

Slika 349 Trk na trg: Kongens Nytorv, Kopenhagen

Bakarni krovovi krase ovo velelepno zdanje

Jedna od čuvenih građevina trga je današnja francuska ambasada – Thotts Palæ. Prvobitno izgrađena u čast danskog narodnog heroja Nila Džula (Niels Juel), vekovima je bila u vlasništvu njegove porodice, da bi je 1769. godine kupio Oto Tot (Otto Thott) – po kome i danas nosi naziv. Početkom 20. veka, zgrada postaje vlasništvo Francuske i tako ostaje do danas.

Slika 444 Trk na trg: Kongens Nytorv, Kopenhagen

Francuska ambasada od 1930. godine

Deo trga je i Kraljevski teatar – jedna od nerenomiranijih kulturnih institucija Danske. Osnovan je 1748. godine i najpre je služio isključivo kao pozorište za kralja, a potom i za ceo narod.

Slika 533 Trk na trg: Kongens Nytorv, Kopenhagen

Savremen repertoar i tradicionalni izgled pozorišne zgrade

Nadomak trga nalazi se mali kiosk, sagrađen u baroknom stilu. Nekadašnja telefonska govornica i danas ima ovu namenu, ali je dograđena i mala bašta gradske kafane.

I dok je sunčano vreme idealno doba za šetnje ovim prekrasnim mestom, zima je aktivna i zabavna. Naime, sa niskim temperaturama, stanovnici ovog grada imaju priliku da uživaju na klizalištu koje se postavlja svake godine.

Slika 625 Trk na trg: Kongens Nytorv, Kopenhagen

Trg je zimi prekriven ledom

Ukoliko vas uhvati putnička groznica, poželite nakratko da napustite poznato, otisnete se u avanturu i odlučite se za Kopenhagen, nemojte zaobići ni Kongens Nytorv. Iznajmite omiljeno prevozno sredstvo Danaca – bicikl, spakujte jedan Carlsberg i ponesite obavezni turistički aksesoar – foto-aparat. Neka vaš sledeći “škljoc” bude Kongens Nytorv.


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju, najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

Editors choice