#BFFOREO FOTO-KONKURS: Budi zvezda modnog editorijala sa svojom najboljom drugaricom i osvojite LUNA play plus!

Ako si čula za “hygge”, obožavaćeš “fika” koncept: Skandinavski način pravljenja pauze za kafu

Ovaj puder možeš nabaviti u svakoj drogeriji – a koriste ga i poznate dame! Pronađi svoju nijansu!

We love: Čuveni Crushed Lip Color ruževi brenda Bobbi Brown stižu i kod nas!

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Testirali smo omiljene beauty proizvode Sare Jo! Ovo su naši utisci (VIDEO)

Kućna metoda uklanjanja neželjenih dlačica koju još nisi isprobala – a koja zaista radi!

Da li si spremna za leto? Ovakav način ishrane pomaže da ubrzaš svoj metabolizam do maksimuma!

Beauty trendovi 2018: Copy paste ili ostati svoja?

Trk na trg: Madison Square, Njujork

Trk na trg: Madison Square, Njujork

Medison Skver, koji se nalazi u okrugu Flatiron, jedan je od istorijski najznačajnijih trgova u Njujorku. Atraktivni 19. vek doneo je znamenitosti pozlaćenog doba.

SLika 1 Trk na trg: Madison Square, Njujork

Flatiron zgrada – deo Njujorka koji svi dobro znamo

Medison Skver nalazi se u njujorškoj opštini Menhetn i formira se u preseku Pete avenije i Brodveja. Skver je dobio naziv po Džejmsu Medisonu (James Madison), četvrtom predsedniku SAD, koji je jedan od glavnih autora Ustava. Fokus samog trga je Medison Skver Park, sa 6.2 hektara, koji se na istoku graniči sa Medison Avenijom, na jugu sa 23. ulicom, na severu 26. ulicom, a na zapadu sa Petom avenijom i Brodvejom. Park i trg se nalaze na kraju severnog dela Flatiron okruga na Menhetnu.

Slika 232 Trk na trg: Madison Square, Njujork

Iz vazduha

Prve decenije posle zvanične zamisli Medison Skver Parka, 1847, Medison Skver je bio uglavnom stambeno područje. Od 1859. pa nadalje otvaranjem Hotela na Petoj Aveniji, područje polako postaje centar društvenog života grada. Na prelazu iz 19. veka, Medison Skver postaje raj za kupovinu. Takva je koncentracija prodavnica, da je deo Brodveja između Union Skvera i Medisona postala poznata kao Milja Dama (Ladies Mile). Upotreba Medison Skvera je među stanovništvem zaista zamrla.

Slika 332 Trk na trg: Madison Square, Njujork

Met Life i One Medison Park

Komšiluku je naziv NoMad u upotrebi (NOrth of MADison Square Park). Medison Skver je verovatno poznat širom sveta po davanju imena Medison Skver Gardenu (Madison Square Garden), višenamenskoj areni, koja je simbol Njujorka. Trenutna lokacija Medison Skver Gardena nije u toj oblasti, već između sedme i osme avenije. Zdanja okolo Medison Skvera, koje ga svakako obeležavaju, jesu: Flatrion zdanje, Toy Center, The New York Life Building, The New York Merchandise Mart, The Appellate Division Courthouse i The Met Life Tower. Na severu trga, nalazi se na malom ostrvu granica sa Brodvejom, Petom Avenijom i 23. ulicom. To ostrvo sadrži obelisk, dizajniranog od strane Džejmsa G. Batersona (James G. Batterson) koji je podignut 1857. na grobu generala Vilijama Dženkinsa Vorta (General William Jenkins Worth) i to se naziva Worth Square.

SLika 4 Trk na trg: Madison Square, Njujork

Hey!

Prethodne tekstove iz serijala “Trk na trg” možete pročitati ovde.


Ana Pantić je student novinarstva, multitasker i folkloraš već više od decenije. Jedino je ljudska glupost može pošteno iznervirati, nikad se ne kaje za ono što uradi, voli kvalitetne ljude i lepe stvari, živi za putovanja i dobru knjigu, užasno je tvrdoglava i zato neizmerno poštuje one koji to znaju da trpe. Smatra da možemo upoznati sami sebe tek kada otkrijemo sopstvene granice, a vodi se citatom “Be yourself. Everyone is already taken.” Oscar Wilde.

Editors choice