U srednjem veku, Marienplac je bio omiljena pijaca stanovnika Minhena i bio je poznat po imenu Šrenen (Schrannen). Pijaca se 1807. godine seli na drugu lokaciju, a umesto nje se na tom mestu održavaju festivali, turniri i javna vešanja. Kako se trgu promenila namena, promenilo mu se i ime. Dobija ime Marijin trg, kao molbu Devici Mariji da sačuva grad od nadolazeće epidemije kolere.

trg Trk na trg: Marienplatz, Minhen

Nekadašnja pijaca je danas obavezna tačka u obilasku Minhena

Trgom dominira Nova gradska kuća (Neues Rathaus). Arhitekturom u gotskom stilu odaje utisak da je dosta starija, iako je njena gradnja završena tek 1909. godine. U njenom sklopu se nalazi toranj, dosta stariji od same građevine, koji je glavna turistička atrakcija ovog trga. Na tornju se nalaze sat i zvonik (Glockenspiel), koji svakog dana zvoni u 11, 12 i 17 časova. U to vreme, zazvone 43 zvona i pomeraju se satne figurice, koje predstavljaju određene delove istorije grada.

zvonik Trk na trg: Marienplatz, Minhen

Zvona su prvi put zazvonila 1517. godine kako bi obeležila kraj epidemije kuge!

Kako je trg menjao ime i namenu, tako su i njegove građevine trpele promene. Stara gradska kuća (Altes Rathaus) je izgorela u požaru 1460. godine, a obnovljena je 1480. godine i to u neo-gotskom stilu. Tokom Drugog svetskog rata je ponovo uništena i renovirana po planovima iz XV veka.

stara gk Trk na trg: Marienplatz, Minhen

Ovde je Jozef Gebels 1938. držao govor koji se smatra uvodom u Kristalnu noć

Tokom Drugog svetskog rata je uništena i fontana Fišbrunen (Fischbrunnen – riblja fontana). Ponovo je izgrađena 1954. godine po originalnim nacrtima iz 1864. godine. Fontana je poznato okupljalište žitelja Minhena, a legenda kaže da donosi i sreću, i to ni manje ni više nego finansijsku! Po predanju, ko god opere svoj novčanik u njoj, neće više patiti od besparice. Čak i gradonačelnik Minhena pere “gradski novčanik” u ovoj fontani svake godine za početak Uskršnjeg posta.

fontana Trk na trg: Marienplatz, Minhen

Ako želite materijalno blagostanje, ne zaboravite da operete novčanik u ovoj fontani!

Nakon obilaska građevina oko trga, stanite u sam centar. Tu se nalazi spomenik Devici Mariji (Mariensäule), u obliku stuba, na kom se nalazi velika zlatna skulptura. U podnožju spomenika se nalaze četiri anđela koji su simbol četiri zla koje je grad preživeo – rat, smrt, glad i jeres. Sam pomenik je podignut 1638. godine u čast prekida švedske okupacije grada.

Ukoliko vas trk po ovom trgu zamori, u njegovoj okolini su brojni kafići, restorani i butici. I vode do drugog najpoznatijeg minhenskog trga – Karlsplaca (Karlsplatz).

Do sledećeg trga!

spomenik Trk na trg: Marienplatz, Minhen

Auf Wiedersehen!Ivona Temešberger je studentkinja novinarstva i večiti optimista. Voli putovanja, modu, doba zlatnog Holivuda, kafu, Italiju, Louboutin-a i one retke situacije kada ostane bez teksta. Veruje da “Life is not about finding yourself, it’s about creating yourself.”

Comments