Kada kažemo Milenijum park, asocijacije su, naravno, veliki broj zelenih površina, mesta za odmor od brzog života i sinonim za tišinu. Ali, ne radi se samo o parku. Milenijum park je priča u priči, urbana džungla u istoj takvoj džungli, kakav je veliki grad kao Čikago. Ono što ga čini trgom su velike travnate ili druge površine na kojim se godišnje održi čak i do 525 različitih manifestacija!

Ni ovaj prostor se ne razlikuje puno od ostalih trgova na koje smo putovali, barem jer u početku ni on nije bio trg. Ali, razlikuje se po tome što je nastao mnogo kasnije od onih u Evropi. Od 1852. do 1997. godine pripadao je Illinois Central Railroad-u, koju nazivaju i centralnom železnicom Amerike. U tom periodu, ovaj prostor bio je prekriven železničkim prugama i stanicama. Planiranje samog parka, tj. velikog trga, počelo je u oktobru 1997. godine, a izgradnja je započeta tačno godinu dana kasnije. Cilj je bio da park postane mesto na kom bi se održavali muzički koncerti na otvorenom, međutim, kako je vreme odmicalo, pretvorio se u jedan od simbola Čikaga. Otvoren je 2004. godine velikom ceremonijom, kojoj je prisustvovalo oko 300,000 ljudi.

Slika 111 Trk na trg: Millennium Park, Čikago

Milenijum park četrnaesti je trg po veličini u svetu i dobio je nekoliko nagrada za dizajn!

Centralni i glavni deo ovog parka je Džej Pricker (Jay Pritzker) paviljon, koji je i bio jedini početni cilj ovog prostora, mesto za koncerte na otvorenom. Dizajnirao ga je Frank Geri (Frank Gehry), poznati kanadski arhitekta. Sam kapacitet ovog mesta je oko 11,000  ljudi, što i nije mnogo, ali ga čini jednim od najprestižnijih mesta ovog tipa u Americi. Ovde uglavnom nastupaju džez muzičari, kao i orkestri iz različitih krajeva sveta.

Slika 212 Trk na trg: Millennium Park, Čikago

Pored koncerata ovde se održavaju i časovi joge!

Ono što će vam svakako privući pažnju je Kapija oblaka (Cloud Gate), fantastična skulptura indijskog skulptura, rođenog u Britaniji, Aniša Kapura (Anish Kapoor). Njegov cilj je bio da ova uglancana skulptura prikaže gradsko nebo u ravni sa ljudskim pogledom, ali svakodnevno pored toga prikazuje i nasmejana lica turista i stanovnika. Popularno je zovu pasulj, pošto podseća na zrno pasulja.

Slika 310 Trk na trg: Millennium Park, Čikago

Strike a pose! Fotografisanje je na ovom delu trga svima pravo uživanje

Napokon smo stigli i do pravog trga, Wrigley-a, koji je još jedan od simbola ovog parka. Tu se nalazi Milenijum spomenik, ispred kog je velika travnata površina koju obožavaju i mladi i stari i na čijoj travi vole da provedu slobodno vreme. Spomenik, a i izgradnju samog trga je novčano podržala William Wirgley kompanija po kom ovaj trg nosi i ime, a sve je na kraju koštalo pet miliona američkih dolara.

Slika 49 Trk na trg: Millennium Park, Čikago

Trk na trg u trgu!

Nezaobilazan je i BP pešački most, koji je takođe dizajnirao Frank Geri i koji spaja Milenijum park sa Grant parkom. Uvija se kao zmija, i veoma je zanimljivog dizajna, te je turistima jedna od omiljenih atrakcija.

Slika 56 Trk na trg: Millennium Park, Čikago

Zatvara se zimi zbog sigurnosti građana

Za kraj ostavljamo definitivno omiljenu građevinu ljudi svih generacija, pogotovo dece. Govorimo o Kruna fontani (Crown Fountain) koju čine dva velika stuba od po petnaest metara koji prosipaju vodu direktno na posetice. Ukoliko ste spremni da se pokvasite, zabava je na ovoj fontani nezaobilazna! Ono što je takođe zanimljivo je da samu vodu na vas prskaju “iz usta” lica samih stanovnika Čikaga, a smenjuje se oko hiljadu projekcija samih lica. Jaume Plensa, španski umetnik, stoji iza ovih dela moderne umetnosti.

Na kraju svega ovoga i naporne šetnje vam preporučujemo da legnete na travu i opustite se, ali ćete sigurno u isto vreme i uživati u pogledu na neko od umetničkih dela, pošto ih je ovaj park/trg prepun. Možda shvatite šta je umetnik hteo da kaže. Do sledećeg trga…

Slika 63 Trk na trg: Millennium Park, Čikago

Goodbye!


Sandro Čanak prezire ograničenost i glupost. Živi na tankoj liniji koja deli stvarnost od njegovih sanjarenja. Boluje od O.G.D.-a (Obsessive Gaga Disorder), obožava fotografiju, putovanja i cheesecake.

Comments