5 načina kako da boostuješ svoju BFF da ima više samopouzdanja

Mali saveti kako da tvoja koža duže ostane sjajna i mladolika

Converse u novoj kampanji poziva žene da redefinišu reč “žena”

Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Novi gradovi čekaju na tebe! Evo gde sve možeš jednostavno da otputuješ ovog proleća!

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Putovati znači dobiti priliku da budete neko drugi. Šansa da na trenutak ostavite sve svoje brige iza zatvorenih vrata, svu nervozu iza zaključane brave, a sve obaveze u jednoličnosti svakodnevnog. Otići negde, znači upustiti se u igru. Nas je igra odvela u zemlju grupe ABBA, Strindberga (August Strindberg), Grete Garbo (Greta Garbo), “Pipi Duge Čarape”. Kocka je bačena, igra je počela. Dobrodošli u Švedsku. Odredište – trg Östermalmstorg.

Jedan od mnogobrojnih trgova u okrugu Östermalm, u Stokholmu je Östermalmstorg. Ranije je bio poznat pod imenom trg Ladugårdslandz, a od 1932. godine je dobio naziv koji i danas nosi.

123 Trk na trg: Östermalmstorg, Stokholm

Trg u središtu Ostermalma

Po mišljenju mnogih ovaj trg predstavlja stari, autentični Stokholm. Trg mnogih mogućnosti, s jedne strane, miran i tih, a s druge strane atraktivna lokacija za poslovanje. Tako da pored prostranog šetališta i drvoreda, možete naići na veliki broj prodavnica, ugostiteljskih objekata i štandova uličnih umetnika.

Glavna atrakcija na ovom poznatom trgu, a ujedno i njegov zaštitni znak je pijaca Saluhallen, otvorena još 1889. godine, a danas nosi prestižnu titulu sedme najbolje pijace sveta. Na tezgama ove pijace može se naći raznovrsna paleta voća, povrća, mlečnih proizvoda, mesa i ribe, ali i pripremljeni specijaliteti domaće kuhinje. Poznato je da se među trgovcima neguje tradicija porodičnog biznisa, pa se širom tezgi mogu pronaći interesantne rukotvorine zanatlija, čiji proces izrade možete lično pratiti. Ljubazni, nasmejani prodavci pokušaće da vas nagovore da probate njihove delikatese, te je sasvim uobičajeno degustiranje preko pijačnih pultova. Ujedno, to je i ono čime se ovi prodavci najviše i ponose – izuzetna usluga.

212 Trk na trg: Östermalmstorg, Stokholm

Ni slavni Džejmi Oliver nije odoleo stokholmskoj pijaci

Östermalmstorg bi se sa pravom mogao nazvati gastronomskim centrom, jer pored pijace bogate egzotičnim i tradicionalnim proizvodima, na ovom trgu se može naći veliki broj restorana sa najraznorodnijom kulinarskom ponudom.

311 Trk na trg: Östermalmstorg, Stokholm

Mnoštvo restorana i lokala gde možete predahnuti uz čuvene ćuftice i jumust

Na ovom švedskom trgu možete videti provokativnu skulpturu umetnika Vilija Gordona (Willy Gordon) koja prikazuje muškarca koji nosi komad mesa prema figuri žene u ležećem položaju. Ovo umetničko delo je bila meta mnogih kontroverzi. Mnogi su je smatrali degradirajućom za žene. Međutim, umetnik je tvrdio kako mu namera nije bila da obezvredi ženski rod, već da je u prvi plan želeo da stavi muškarca čija je uloga da sve deli u okviru porodice. “The Meeting” ili “Mötet” je bila demolirana već dva puta do sada, poslednji put 2008. godine. Ipak, iako se mnogi ne slažu sa centralnom pozicijom koju zauzima, ova Gordonova umetnina je postala znamenitost ovog trga i omiljeno mesto za okupljanje mladih.

46 Trk na trg: Östermalmstorg, Stokholm

Sporno delo Vilija Gordona

Na južnom delu trga smeštena je crkva Hedvig Eleonora. Osveštana je 1737. godine i posvećena je Hedvig Eleonori (Hedvig Eleonora), kraljici Švedske. Ova osmougaona, mermerna građevina, uređena faux-finish tehnikom sa drvenim enterijerom, privlači pažnju zbog svog neobičnog izgleda i zato se mnogobrojni stanovnici Stokholma odlučuju da ovde obeleže neki važan događaj.

54 Trk na trg: Östermalmstorg, Stokholm

Crkva neobičnog oblika je simbol trga

Još jedna od interesantnih građevina na ovom trgu je Åhléns – najpoznatiji poslovni i šoping centar u Švedskoj, smešten na severnom delu trga. Sve do 2001. godine na ovom mestu se nalazilo pozorište, a od 2010. godine, stara pozorišna zgrada je srušena i izgrađen je popularni trgovinski lanac.

62 Trk na trg: Östermalmstorg, Stokholm

Mesto poznato kao trgovinski, poslovni i medijski centar

Trg Östermalmstorg može biti putopisan za one koji žele mikorkoracima da upoznaju Švedsku, poetičan za one koji žele prirodu, cvetne tezge i vožnju biciklom, edukativan ukoliko se interesuju za rad Vilija Gordona i lepotu Eleonorine crkve, hedonistički za ljubitelje izvrsnih specijaliteta koje nudi niz restorana i nezaobilazna pijaca Saluhallen, moderan za kupoholičare, a rustičan za one koji se odluče da sednu u neku od autentičnih letnjih bašti. Jednostavno, spoj različitosti je ovaj trg načinio mestom primamljivim za svakoga.

Prethodne tekstove iz serijala “Trk na trg” možete pročitati ovde.


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju, najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

Editors choice