Španski trg je svakako jedan od najprepoznatljivijih mesta u Rimu. Ne postoji film sniman u ovom gradu, a da ovaj trg nije lokacija bar jedne scene! Uvek prepun turista, nekima stvara stres pri probijanju kroz gužvu da vide njegove spomenike. Ime je dobio po palati Španije koja se nalazi na ovoj lokaciji, a u 17. veku se deo oko ambasade smatrao španskom teritorijom.

126 Trk na trg: Piazza di Spagna, Rim

Trg se u 17. veku smatrao španskom teritorijom

Trg kakav danas znamo je svoj izgled dobio sredinom 19. veka. Ipak, njegova istorija svoj početak nalazi početkom 16. veka. Tada je na ovoj lokaciji izgrađena francuska crkva Trinità dei Monti. Crkvu je naručio francuski kralj Luj XII. Interesantno je da crkva ima kako gotska, tako i renesansna obeležja. Obelisk koji se nalazi ispred crkve nije oduvek bio tu, već je prenet ovde krajem 18. veka, na zahtev tadašnjeg pape.

223 Trk na trg: Piazza di Spagna, Rim

U glavnom gradu Italije, na Španskom trgu, nalazi se francuska crkva

Krajem 18. veka, uporedo sa završetkom građenja crkve, na dno trga je postavljena čuvena fontana La Barcaccia (čamac). Fontana je delo još čuvenijih umetnika, Đan Lorenca Berninija (Gian Lorenzo Bernini) i njegovog sina Pjetra (Pietro Bernini). Vajari su inspiraciju pronašli u poplavi Tibra, kad se nakon povlačenja reke ovde nasukao stari čamac. Danas, fontana je atrakcija i, verovali ili ne, jedno od omiljenih mesta na kojima turisti govore svoje bračne zavete.

322 Trk na trg: Piazza di Spagna, Rim

Ako Rim posećujete u špicu turističke sezone, velike su šanse da fontanu nećete ni videti od posetilaca, zato se pripremite za dugo laktanje

Ideja da se crkva spoji sa trgom i fontanom datira iz 17. veka. Ideja je realizovana sredinom 18. veka kao delo, tada nepoznatog, arhitekte Frančeska de Sanktisa (Francesco de Sanctis). Trg i crkvu spaja 138 stepenika. Arhitekta ja zamislio velelepne stepenice, ukrašene terasama-baštama koje bi u proleće procvetale i ulepšale ambijent. Trg i jeste najlepši u maju, kada se na stepenice postavlja cveće čiji se miris širi prostorom. Stepenice su omiljeno mesto za odmor, fotografisanje i predah.

414 Trk na trg: Piazza di Spagna, Rim

Mali savet: Nemojte dugo sedeti na stepenicama, velike su šanse da će vas zgaziti neki nekulturan turista ili čak gurati nogama kako bi obezbedio sebi mesto

Poslednji detalj dodat na trg je spomenik Colonna dell’Immacolata, stub posvećen bezgrešnom začeću. Na stub je kasnije dodata statua Device Marije i tako je trg dobio svoj konačni izgled 1857. godine.

Od ove tačke vrlo je lako da nastavite svoj obilazak Rima. Dva puta su najlakša: put odmora i put kupovine. Ako ste dubokog džepa, iz trga možete ući u ulicu Kondoti (Via dei Condotti), gde možete pronaći butike kao što su Gucci, Bvlgari, Valentino, Damiani i Trussardi. Ukoliko, pak, odlučite da se popnete uz stepenice, na nekoliko minuta hoda pronaći ćete vilu porodice Mediči (Villa Medici).

Do sledećeg trga!

512 Trk na trg: Piazza di Spagna, Rim

Buona giornata!

Prethodne tekstove iz serijala “Trk na trg” možete pročitati ovde.


Ivona Temešberger je studentkinja novinarstva i večiti optimista. Voli putovanja, modu, doba zlatnog Holivuda, kafu, Italiju, Louboutin-a i one retke situacije kada ostane bez teksta. Veruje da “Life is not about finding yourself, it’s about creating yourself.”

Comments