Iz drevne senke, krivudavim ulicama starog grada iznenada nailazimo na veličanstvo koje oduzima dah. Trg rođen kao mesto spektakla, je to i danas – savršenstvo na otvorenom, arhitektonsko čudo u srcu Večnog grada, ispunjen remek-delima u savršenoj harmoniji jednih sa drugima.

slika 156 Trk na trg: Piazza Navona, Rim

Trg Navona

Ovaj trg, koji prikazuje genijalnost Berninija (Giovanni Lorenzo Bernini) i Borominija (Francesco Borromini), jedan je od baroknih najboljih remek-dela u papskom Rimu. Harmonija i boja, u kombinaciji sa elegancijom, daju šarm koji pojačava iznenađujući arhitektonski kontrast kuća i monumenzalnih zgrada. Od svih trgova Rima, Navona je onaj u kome je živost rimskog života najopipljiviji. Dugo je već mesto okupljanja Rimljana, u prošlosti je bio mesto glavne trgovine, dok je danas prepun otvorenih kafea i barova, kao i otvorenih mini-sajmova. Od njih najpopularniji je onaj u decembru i januaru, koji zimsku čaroliju čini na poseban način stanovnicima Rima. Tema Božića i Bogojavljenja ima veoma istaknuto mesto. Leti, trg predstavlja najlepše festivale slikara i karikaturista koji zabavljaju posetioce do sitnih sati. Piaca Navona je savršen primer urbanog kontinuiteta u Rimu.

slika 246 Trk na trg: Piazza Navona, Rim

Deo trga sa crkvom

Trg koji je nastao sredinom 17. veka na mestu stadiona Domicijana (Domitian iz Flavijan dinastije – rimski imperator od 81. do 96. godine), prvog rimskog stadiona, Vespazijanovog (Vespasian iz Flavijan dimastije – rimski imperator od 69. do 79. godine) sina, gde su se odvijale trke dvokolica odakle je ostao elipsasti oblik. Mogao je da primi 30,000 posetilaca. Trg i fontane je osmislio i uredio Bernini za 48,000 zlatnika. Trg je dobio svoj današnji izgled sredinom 17. veka kada je Papa Inocentije (Innocentius X) ovlastio Borominija da sagradi crkvu Sant’ Agnese. Na sredini trga se nalaze tri fontane: Fontana reka, Maurova i Neptunova fontana, u čijoj izradi je najviše učestvovao Bernini.

slika 338 Trk na trg: Piazza Navona, Rim

Tabla na ulazu na trg

Trg je okružen s nekoliko vrednih crkvi i palata. Centralna fontana je Fontana reka. Predstavlja alegorijski figure reka Dunav, Gang, Nil, Rio Plate, koje su predstavljale četiri najveća kontinenta, kako se tada mislilo (Afriku, Evropu, Aziju i Ameriku). Nastala je kao postolje za egipatski obelisk prenesen iz Maksencijeva cirkusa. Nil lice prekriveno je velom jer mu se ne zna izvor. Zajedljivci kažu da je to zbog prezira prema fasadi crkve koju je uradio takmičar Boromini, te da je ruka figure Rio Plate u odbrambenom položaju, jer pokazuje ironični strah da će se crkva srušiti. Istina je da je fontana sagrađena pre crkve.

slika 432 Trk na trg: Piazza Navona, Rim

Ciao!

Prethodne tekstove iz serijala “Trk na trg” možete pročitati ovde.


Ana Pantić je student novinarstva, multitasker i folkloraš već više od decenije. Jedino je ljudska glupost može pošteno iznervirati, nikad se ne kaje za ono što uradi, voli kvalitetne ljude i lepe stvari, živi za putovanja i dobru knjigu, užasno je tvrdoglava i zato neizmerno poštuje one koji to znaju da trpe. Smatra da možemo upoznati sami sebe tek kada otkrijemo sopstvene granice, a vodi se citatom “Be yourself. Everyone is already taken.” Oscar Wilde.

Comments