Skoro svaki turistički obilazak grada na vodi, Venecije, krenuće od ovog trga. Do njega se uglavnom dolazi vaporetom (vaporetto), turističkim brodićem, koje će vas iskrcati veoma blizu samog odredišta. Zatim sledi probijanje kroz gužvu koja će se postepeno povećavati dok na kraju ne stignete do cilja, Trga Sv. Marka, prepunog turista, vodiča sa kišobranima i ostalim spravama u vazduhu i ponekog zalutalog stanovnika ili studenta.

Prostor koji se danas uzima kao trg nije na samom početku imao tu namenu. Trg je nastajao polako i postepeno. Jedno vreme je bio vrt, potom i mala trgovačka luka. Tek kada je izgrađena bazilika Sv. Marka, trg postaje središte grada. Vremenom je potom zatrpan i jedan od kanala da bi se dobilo još prostora, zatim je izgrađena još jedna crkvai postavljena su i dva granitna stuba na jednom od kojih se danas nalazi simbol Sv. Marka i Venecije, krilati lav. Na drugom je statua Sv. Teodora, prvog zaštitnika Venecije. Kako se priča, stanovnici ovog grada izbegavaju da prođu između ova dva stuba jer je baš na tom mestu pogubljeno dosta ljudi.Ono što svakako ovaj trg danas čini posebnim su građevine koje ga okružuju. Ima ih dosta, ali svakako najznačajnije za pomenuti su bazilika Sv. Marka i Duždeva palata.

Bazilika Svetog Marka (Basilica di San Marco), izgrađena u vizantijskom stilu, najveća je crkva u Veneciji i razlog njenog nastanka je veoma interesantan. Naime, izgrađena je kada su mletački trgovci ukrali i doneli mošti Sv. Marka čak iz Egipta u Veneciju. Kako kažu predanja, pošto je Sv. Marko preminuo u Aleksandriji, a njihove vlasti nisu dopustile da se telo prenese u Veneciju, trgovci su ga doneli na prevaru. Smestili su ga u kovčeg i preko njega stavili slamu i gomilu svinjskog mesa. Carinici su se zgrozili prizorom prilikom otvaranja kovčega i nisu proverili ostali sadržaj te je tako Sv. Marko uspešno prenet preko granice. Sadašnja verzija bazilike je njena treća verzija, pošto je 976. godine izgoreo ceo okrug i odneo i nju samu u zaborav. Drugi put je na naređenje tadašnjeg dužda renovirana, a današnji izgled dobija 1063. godine. Takođe, skoro sve ono što krasi ovu crkvu je ukradeno tokom četvrtog krstaškog rata, a većina dragocenosti je iz Carigrada, iz čuvene Aja Sofije. Četiri carigradska konja su najvrednija i nalaze se na prednjem delu bazilike. Spolja su kopije, unutra originali, koji vode poreklo od pre nove ere.

Piazza San Marco Trk na trg: Piazza San Marco, Venecija

Za ovu baziliku i trg je karakterističan i njen zvonik, koji je najupečatljiviji i koji je odvojen od same bazilike. Visok je malo manje od 99 metara, što ga čini jednim od najviših u Italiji i izgrađen je od opeke. Zvonik je 1902. godine napukao i srušio se, a interesantno je da niko nije poginuo, osim mačke koja je boravila u njemu.

Duždeva palata (Palazzo Ducale) nalazi se između bazilike Sv. Marka i morske obale. Izborni vladar Mletačke republike zvao se dužd koji je sa porodicom živeo u ovoj palati. Sama palata je u gotičkom stilu sa dodatkom karakterističnih elemenata i iz ostalih kultura. Povezana je sa nekadašnjim zatvorom Mostom uzdaha (Ponte dei Sospiri). Pre ulaska u zatvor osuđene bi čuvari okrenuli ka moru da po poslednji put udahnu specifičan morski vazduh pre nego što se prepuste robiji koju je izbeglo samo dvoje ljudi u istoriji. Jedan od njih je Kazanova, čuveni zavodnik.

Pored ovih monumentalnih građevina, na trgu možemo videti i Nacionalnu biblioteku Sv. Marko, Arheološki muzej, Korer muzej i toranj sa satom.

Piazza San Marco2 Trk na trg: Piazza San Marco, Venecija

Hedonistima za kraj preporučujemo Café Florian, gde ćete verovatno popiti najkuplju kafu u Veneciji, ali vredi svaki evro dok vam uz ispijanje espressa na otvorenom svira “na uvce” orkestar ovog kafea. Za one manje sadistički raspoložene, što se trošenja novca tiče, preporučujemo gelato, razgledanje i kupovinu maski, kao i druženje sa golubovima! Iako je to zabranjeno, za jedan evro će vam “slučajni” prolaznik ponuditi šaku zrnevlja.

Ako vas put put povede ka Veneciji tokom poplava, koje su česte, zaboravite na sve ovo. Ali su tu još uvek uske i neistražene ulice ovog prelepog grada! Do sledećeg četvrtka…

 Izvor fotografija: unsplash.com


Sandro Čanak prezire ograničenost i glupost. Živi na tankoj liniji koja deli stvarnost od njegovih sanjarenja. Boluje od O.G.D.-a (Obsessive Gaga Disorder), obožava fotografiju, putovanja i cheesecake.

Comments