Prethodne tekstove iz serijala “Trk na trg” možete pročitati ovde.

Ako od Anđeoske tvrđave krenete Putem pomirenja ukazaće se ispred vas grandiozna kupola crkve svetog Petra, koja je pored kolonade stubova, simbol trga na koji vas danas vodimo.

Slika 15 Trk na trg: Piazza San Pietro, Rim

Na Trg svetog Petra može se smestiti i do 300 hiljada ljudi

Trg svetog Petra, jedan je od simbola Rima i katoličke crkve, a projektovao ga je Đan Lorenco Bernini (Gian Lorenzo Bernini) koji je zadužen i za veliki deo unutrašnjosti same crkve. Izgradnju je nadzirao papa Aleksandar VII.

Ovaj trg ovalnog oblika okružen je kolonadom stubova, te je tako u isto vreme ograničen i ograđen a opet pristupačan. Bernini, koji je bio mlad umetnik kada je učestvovao u dekorisanju same crkve, angažovan je posle i za kolonadu stubova. On, koji se smatrao za Mikelanđelovog (Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni) naslednika, stvorio je ovaj prostor koji je ogradio crkvu i zaobličio je, a cilj mu je bio da ova kolonada simboliše vernike u zagrljaju crkve. Kolonada se sastoji od 300 stubova.

 Trk na trg: Piazza San Pietro, Rim

140 statua svetaca nalazi se na dorskim stubovima ove kolonade

Svakako najvažniji deo trga je crkva svetog Petra po kojoj je trg i dobio ime. Samim tim što je glavna zgrada Vatikana, ova crkva je i simbol katoličke crkve i svega onoga što je karakteriše. Crkva je pre bila bazilika koju je sagradio Konstantin Veliki (Flavius Valerius Aurelius Constantinus Augustus). Obnova je počela tek 1452. godine, a u međuvremenu zbog spleta okolnosti izgradnja se produžila sve do dolaska Mikelanđela 1547. godine na mesto arhitekte koji je nastavio izgradnju crkve. Mikelanđelo je malo promenio nacrt Bramantea (Donato Bramante), koji je gradio pre njega, a kada je Mikelanđela zamenio novi arhitekta, došao je još jedan i tek na kraju Bernini koji je završio i crkvu i njenu okolinu – trg. Svaki od njih ostavio je svoj trag na ovoj monumentalnoj građevini čiji je glavni adut svakako kupola i visoki oltar u unutrašnjosti crkve za koji je Bernini stvorio veoma složen baldahin.

Slika 36 Trk na trg: Piazza San Pietro, Rim

Crkva svetog Petra je ujedno i grobnica i preko sto tela se nalazi u katakombama ispod nje

Na trgu se nalazi i obelisk koji je dovezen iz Egipta, kao i dve fontane, Klementina i Gregorijana.

Ovaj trg glavno je mesto okupljanja hrišćana katolika iz celog sveta koji ovde dolaze po papin blagoslov. Upravo na ovom mestu se tuguje za starim papom, a predstavlja se i novi.

Na kraju, posle uživanja na prostranom trgu, kao i uvek kada posetimo Italiju, počastite se sladoledom ili probajte novi ukus paste!

Slika 44 Trk na trg: Piazza San Pietro, Rim

Arrivederci!


Sandro Čanak prezire ograničenost i glupost. Živi na tankoj liniji koja deli stvarnost od njegovih sanjarenja. Boluje od O.G.D.-a (Obsessive Gaga Disorder), obožava fotografiju, putovanja i cheesecake.

Comments