“London je moderni Vavilon”, rekao je još u 19. veku slavni britanski državnik i književnik Bendžamin Dizraeli (Benjamin Disraeli), a da ta rečenica važi i danas, govori činjenica da se na području engleske prestonice govori preko 300 jezika.

London

Buckingham “peni viška” (spare penny), a šljašteća reklama Coca-Cole od 1954. obasjava najznačajniju raskrsnicu Vest Enda – Pikadili trg (Piccadilly Circus).

Big Ben London Trk na trg: Piccadilly Circus, Engleska

Big Ben je i dalje najveća sahat-kula na svetu sa zvonikom

Ne preterano poznat po svojoj skladnoj lepoti, trg je ušao u rečnik u okviru izraza It’s like Piccadilly Circus – kao simbol krcatosti i vreve hiljada ljudi koji dnevno njime projure. Izgrađen 1819. godine kao spona između ulica Ridžent i Pikadili, svoj prvobitni kružni oblik (circus na latinskom znači krug) izgubio je već krajem veka konstrukcijom Šeftsberi avenije. Prva električna reklama zasijala je 1910. godine, a kako su popularnost i cene zajedno rasle, broj bilborda se smanjivao. Danas LED svetla prekrivaju samo fasadu na severozapadnom delu trga.

Piccadilly Circus Trk na trg: Piccadilly Circus, Engleska

Pikadili nikada nije usamljen

Jedan od najprepoznatljivijih simbola Londona smešten je na jugozapadnom delu Pikadilija. Memorijalna Šeftsberijeva fontana, posvećena poznatom filantropu, svečano je otkrivena krajem 19. veka. Statuu anđela kojom je spomenik ukrašen izradio je od aluminijuma, tada novog i retko korišćenog materijala, Alfred Gilbert (Alfred Gilbert). Njegova zamisao bila je da lordov nesebični rad i doprinos prikaže simbolom milosrđa i bezuslovne ljubavi. Vlasti su potvrdile da mu je inspiracija bio lik boga Anterosa, ali prolaznici su odlučili drugačije i prepoznali Erosa, njegovog brata. Zvanični naziv skoro da je i zaboravljen.

eros piccadilly Trk na trg: Piccadilly Circus, Engleska

Eros je jedan od simbola Londona

Ukoliko odlučite da svoje slobodno vreme i novac uložite u obilazak grada koji ne spava, sigurno ćete se naći i na Pikadiliju. Odatle svi turisti kreću u obilazak. Ne zavaravajte se, London je riznica čija blaga ne možete da otkrijete za dva-tri dana, ali nakon što osetite energiju koja struji ovim trgom, lagano krenite u pešački pohod.

U neposrednoj blizini nalaze se “The Criterion Theatre”, pozorište izgrađeno 1874. godine sa kapacitetom od oko 600 mesta koje se skoro u potpunosti nalazi ispod zemlje i “The London Pavilion”, zgrada koja je krajem 19. veka izgrađena kao koncertna dvorana, zatim je jedno vreme služila kao bioskop, da bi danas bila stecište mnogih poznatih radnji.

London Criterion Theatre Trk na trg: Piccadilly Circus, Engleska

Zgrada u kojoj je smešteno pozorište nalazi se na listi građevina od posebnog istorijskog i arhitektonskog značaja

Savet za kraj – ne zaboravite kišobran i krenite u istraživanje jer, kao što je rekao Dejvid Bejli (David Bailey): “Ako ste radoznali, London je sjajno mesto za vas! ”

Do sledećeg trga,

London Tower Bridge Trk na trg: Piccadilly Circus, Engleska

Bye!

Prethodne tekstove iz serijala “Trk na trg” možete pročitati ovde.


Vesna Marić ima pregršt razloga da veruje da je u prošlom životu bila mačka: kotrljavo R, dečiju radoznalost, sindrom “noćno ludilo”, sposobnost da se uvek dočeka na noge, obaveznu dnevnu dremku, pa čak i kandže. Zato se uvek nasmeje kada je neko nazove kučkom. I, kao što je rekla Colette: “Ne postoje obične mačke”.

Comments