#BFFOREO FOTO-KONKURS: Budi zvezda modnog editorijala sa svojom najboljom drugaricom i osvojite LUNA play plus!

Ako si čula za “hygge”, obožavaćeš “fika” koncept: Skandinavski način pravljenja pauze za kafu

Ovaj puder možeš nabaviti u svakoj drogeriji – a koriste ga i poznate dame! Pronađi svoju nijansu!

We love: Čuveni Crushed Lip Color ruževi brenda Bobbi Brown stižu i kod nas!

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Testirali smo omiljene beauty proizvode Sare Jo! Ovo su naši utisci (VIDEO)

Kućna metoda uklanjanja neželjenih dlačica koju još nisi isprobala – a koja zaista radi!

Da li si spremna za leto? Ovakav način ishrane pomaže da ubrzaš svoj metabolizam do maksimuma!

Beauty trendovi 2018: Copy paste ili ostati svoja?

Trk na trg: Place da la Concorde, Pariz

Trk na trg: Place da la Concorde, Pariz

Pariz, kao jedan od gradova u Evropi sa najvećim brojem kulturnih i istorijskih spomenika zaštićenih od strane UNESCO-a (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization), čuva u sebi mnoga iznenađenja. Istorija, moda i urban život, sve u jednom blenderu, servirano za vas.

Ako se posle obilaska Luvra odlučite da krenete kroz jedan od najlepših parkova u Parizu, park Tiljeri (Tuileries), pažnju će vam sigurno privući superiorni egipatski obelisk, kako vam se prvo učini, postavljen na sred ulice. Kada ga vidite, budite sigurni da ste na pravom mestu, blizu jednog od najznačajnijih trgova u Parizu, a i u celoj Francuskoj, Trgu Konkord (Place de la Concorde), ili, bukvalno prevedeno na naš jezik, Trgu sloge.

Kao i svaki trg, i ovaj je tokom godina pretrpeo izmene, dorade, kao što je i menjao naziv u zavisnosti od namene. Anž-Žak Gabrijel (Ange-Jasques Gabriel), koji je projektovao ovaj trg radio je između 1755. i 1775. godine pod upravom Luja XV. Ceo trg je i nastao da bi kraljeva konjička statua dobila dostojno okruženje. Ova statua je, naravno, tokom Francuske revolucije (1789-1799) uništena, a trg je promenio i namenu, kao i sam naziv, i postaje Trg revolucije (Place de la Révolution). Tako je i šest godina pre kraja revolucije na ovom trgu postavljena giljotina kojom je pogubljen veliki broj ljudi, tačnije njih 1119. Neka od najpoznatijih imena pogubljena ovde su svakako kralj Luj XVI, kraljica Marija Antoaneta (Marie Antoinette), kao i jedan od najpoznatijih vođa revolucije, Maksimilijan Robespjer (Maximilien Robespierre).

Godine 1830, trg zvanično dobija ime koje i danas nosi. Naime, egipatski vice-kralj, Mehmet Ali, poklonio je Parizu ovaj obelisk star 3200 godina u znak zahvalnosti Žan-Fransoa Šampolionu (Jean-François Champollion) za dostignuća iz oblasti egiptologije. Potiče iz hrama u Luksoru, gde je krasio njegov ulaz. Ukrašen je hijeroglifima koji opisuju vladavinu faraona Ramzesa II, dok obelisk zvanično krasi trg od 1836. godine. Ovaj spomenik takođe doprinosi tome da Pariz zovemo i “grad svetlosti”, samim tim što je obelisk u drevnom Egiptu predstavljao direktu vezu između ovog i onog sveta, konkretno Sunca. A Sunce je, svakako, simbol svetlosti.

Pored obeliska, na trgu se nalaze i dve prelepe fontane (Fontaines de la Concorde). Obe je dizajnirao Žak Ignas Itorf (Jacques Ignace Hittorff), a završene su 1840. godine, četiri godine posle dizanja obeliska. Fontana koja se nalazi na jugu predstavlja more, dok je ona na severu posvećena rekama. Obe su ukrašene fantastičnim skulpturama, a skoro svaka ima svoje značenje.

Manje znamenite građevine koje okružuju ovaj trg su američka ambasada, kao i dva manja muzeja. Ovo je takođe jedan od retkih, a toliko značajnih trgova, koji je okružen ulicama sa sve četiri strane. Da budemo precizni, sa osam strana, pošto je ovaj trg zamišljen kao osmougao.

Kao i prošli put, i ovaj obilazak završićemo šopingom. Dovoljno je da produžite pravo putem kojim ste došli iz parka Tiljeri i naći ćete se na najpopularnijoj i najširoj aveniji u Parizu, na Jelisejskim poljima (Champs-Élysées). Za one sa malo dubljim džepom, raj na zemlji. A, ukoliko ne izgledate iole pristojno, na ulazu u Louis Vuitton radnju će vam reći: “No photos, please!”. Do sledećeg trga…


Sandro Čanak prezire ograničenost i glupost. Živi na tankoj liniji koja deli stvarnost od njegovih sanjarenja. Boluje od O.G.D.-a (Obsessive Gaga Disorder), obožava fotografiju, putovanja i cheesecake.

Editors choice