Iako je mlađim stanovnicima Barselone omiljen trg Katalonija, Španski trg (Plaza de España na španskom, Plaça d’Espanya na katalonskom) privlači putnike sa svih strana sveta, te je redovno spominjan u turističkim vodičima i predstavlja neizostavan deo svakog obilaska ovog grada. Nalazi se na jugu grada, u okrugu Sanz-Munžuik (Sants-Montjuïc) i na raskrsnici je svih prometnijih gradskih ulica.

kružni tok Trk na trg: Plaza de España, Barselona

Ispred trga se nalazi kružni tok koji olakšava saobraćaj i čini trg mirnijim mestom

Trg postoji od davnina, mada su mu se ime i namena menjali. U početku je bio mesto gde su se vršila javna vešanja. Stanovnici grada bi se okupili i gledali kako se njihovim sugrađanima presuđuje zbog nedela. Na mestu gubilišta je zatim izgrađena tvrđava Siutadela (Ciutadella), koja je srušena 1715. godine. 1919. godine, katalonski arhitekta Žosep Puig i Kadafalk (Josep Puig i Cadafalch) je odlučio da na ovo mesto posveti Kataloniji, provinciji u kojoj se nalazi Barselona. Na ovom trgu je sagradio 4 jonska stuba koja su predstavljala katalonsku zastavu. Međutim, 1928. godine diktator Migel Primo de Rivera (Miguel Primo de Rivera) zabranjuje upotrebu svih katalonskih simbola, te su stubovi uklonjeni. Građanskom inicijativom 2010. godine stubovi su vraćeni na ovaj trg.

stubovi Trk na trg: Plaza de España, Barselona

Stanovnici Barselone se ne izjašnjavaju kao Španci, već kao Katalonci, te su s ponosom vratili na trg ovaj simbol Katalonije

Svoj sadašnji izgled trg je dobio 1929. godine. Sagrađen je za Svetski sajam (World Expo), a dizajnirao ga je arhitekta Žosep Amargos (Josep Amargós). Na ulasku u trg se nalaze dva venecijanska tornja, visoka 47m. Iza stubova, sa obe strane nalazi se zelenilo i mali vodoskoci. U samom srcu trga nalazi se fontana, delo Žosepa Marije Žužola (Josep Maria Jujol). Žužol je bio bliski saradnik Antonija Gaudija (Antoni Gaudí) i nije bio ništa manje genijalan. U njegovim radovima je jasan Gaudijev uticaj, te je ova fontana zaista nešto posebno. U toku dana ostavlja snažan utisak na posetioce svojom impozantnom veličinom i skulpturama koje su njen deo. Svaka grupa skulptura predstavlja more ili okean kojim je Španija okružena. Ipak, fontana je prava atrakcija tek kad zađe sunce. Veštim igranjem osvetljenjem, voda iz nje izlazi u različitim bojama, a dok fontana radi istovremeno svira muzika.

noć1 Trk na trg: Plaza de España, Barselona

Ovaj trg i njegova “pevajuća fontana” su prava atrakcija noću

Trg okružuju Fira (barselonski sajam); Arenas de Barcelona, nekadašnji ring za borbe bikovima koji je danas pretvoren u šoping centar; Nacionalni muzej umetnosti i park Žoana Miroa (Joan Miró). Svakako je najinteresantniji Miroov park. Ovaj nadrealista je rođen u Barseloni i nakon njegove smrti 1983. godine, njegov rodni grad je nekadašnji park “Pogubljenja” prekrstio njegovim imenom. U parku se nalazi umetnikova statua “Žena i ptica” (Dona i Ocell).

žena i ptica1 Trk na trg: Plaza de España, Barselona

Nadomak trga se nalazi park posvećen nadrealisti Žoanu Mirou

Gde god želeli da se zaputite posle obilaska ovog trga, znajte da je izuzetno lako. Od trga polaze skoro sve autobuske i metro linije. Trg takođe izlazi na najvažnije gradske ulice – Aveniju Paralela (Avenida del Paralelo  na španskom, Avinguda del Paral·lel na katalonskom), Gran Viu i ulicu Teragona (Carrer de Terragona).

trg Trk na trg: Plaza de España, Barselona

Adiós!


Ivona Temešberger je studentkinja novinarstva i večiti optimista. Voli putovanja, modu, doba zlatnog Holivuda, kafu, Italiju, Louboutin-a i one retke situacije kada ostane bez teksta. Veruje da “Life is not about finding yourself, it’s about creating yourself.”

Comments