Havana je glavni i najveći grad Kube. U Havani živi nešto više od dva miliona ljudi, a godišnje je poseti oko milion turista. Privlači ih temperatura, kubanski temperament, brza muzika, ukusna hrana, ali i interesantna arhitektura.

Trg Revolucije (Plaza de la Revolución) je najveći gradski, ali i jedan od najvećih trgova na svetu. Trg je trapezoidnog oblika, a nikao je u vreme Batistine vladavine (Fulgencio Batista y Zaldívar). Ipak, svoj finalni izgled dobija dolaskom na vlast Fidela Kastra (Fidel Castro). Ujedno je bio i jedno od omiljenih Kastrovih mesta u gradu. Ovde je okupljao narod i držao govore, uglavnom praznicima.

157 Trk na trg: Plaza de la Revolución, Havana

Trg Revolucije je mesto na kom su se odigrali brojni politički skupovi i brojni govori Fidela Kastra

Trgom dominira spomenik Hozeu Martiju (José Martí), kubanskom narodnom heroju. Spomenik se sastoji od zvezdastog tornja, skulpture Martija okružene sa šest stubova i obližnjih vrtova. Toranj je u obliku petokrake zvezde i visok je čak 109 metara. Napravljen je od kubanskog mermera, a njegova izgradnja se dugo odlagala. Prvi planovi za ovaj toranj su napravljeni 1939. godine, a završen je pred kraj Batistine diktature, 1958. godine. Na vrh ove kule se možete popeti i to liftom u kom su ispisani citati Martija. Sa samog vrha se pruža odličan pogled na ovaj trg!

233 Trk na trg: Plaza de la Revolución, Havana

Iza spomenika Hozeu Martiju se nalaze dobro čuvane kancelarije Fidela Kastra

Preko puta spomenika se nalazi Ministarstvo unutrašnjih poslova koje je i najfotografisanije na ovom trgu. Preko celog istočnog zida ove sedmospratnice se nalazi mural lika Če Gevare (Ernesto “Che” Guevara). Ispod Gevarinog lika stoji i njegov citat “Hasta la Victoria Siempre” (Do pobede, uvek).

327 Trk na trg: Plaza de la Revolución, Havana

Turisti obožavaju da se slikaju ispred Gevarinog murala

Trg Revolucije je odlično mesto za dalji obilazak Havane. U njegovoj neposrednoj blizini se nalaze Nacionalna biblioteka, Narodno pozorište i Muzej sportske istorije. Osvežite se usput nekim koktelom na bazi ruma i nastavite svoju avanturu u Havani!

Do sledećeg trga!

419 Trk na trg: Plaza de la Revolución, Havana

¡Hasta luego!

Izvori fotografija: teinteresa.es, trekearth.com, amazon.com, canadiannetworkoncuba.ca, boundtoramble.blogsome.com

Prethodne tekstove iz serijala “Trk na trg” možete pročitati ovde.


Ivona Temešberger je studentkinja novinarstva i večiti optimista. Voli putovanja, modu, doba zlatnog Holivuda, kafu, Italiju, Louboutin-a i one retke situacije kada ostane bez teksta. Veruje da “Life is not about finding yourself, it’s about creating yourself.”

Comments