Prethodne tekstove iz serijala “Trk na trg” možete pročitati ovde.

Ako u Montevideu pokušate da nađete trg Fabini, nećete imati mnogo sreće. Trg postoji, naravno, ali malo ko ga zove pravim imenom. U narodu je poznat kao trg Entrevero, po fontani El Entrevero, koja se nalazi u njegovom centru.

fontana Trk na trg: Plaza del Entrevero, Montevideo

Fontana El Entrevero, po kojoj meštani nazivaju trg Fabini

Ovaj trg se nalazi u samom centru Montevidea, između dve najprometnije avenije. Puno ime mu je trg Inženjera Huana Pedra Fabinija (Plaza Ingeniero Juan Pedro Fabini). Nadimak je dobio po fontani, radu vajara Hosea Beljonija (José Belloni). “El Entrevero” znači borba i ova skulptura je poslednje delo ovog umetnika. Završio ju je praktično pred smrt, 1965. godine, a svoje mesto na ovom trgu dobila je dve godine kasnije. Trg je jedno od omiljenih okupljališta stanovnika Montevidea. Okružen je zelenilom, klupama i igralištem za decu. U neposrednoj blizini nalazi se dosta kafića u kojima se ljudi rado okupljaju. Takođe, jedno je od najbezbednijih mesta u gradu pošto oko ovog trga stalno patrolira policija.

zeleno Trk na trg: Plaza del Entrevero, Montevideo

Zbog zelenila i blizine igrališta i kafića, trg je omiljen među meštanima

Nadomak trga nalazi se popularni kafić “La Pasiva”, iz čije bašte imate savršen pogled na ovu gradsku oazu. Lokalci će vam preporučiti da naručite panćos (panchos), hot-dog sa ljutim senfom čiji se recept čuva u tajnosti. Popularna brza hrana jeste i ćivitos (chivitos), sendvič tipičan za Urugvaj.

čivito Trk na trg: Plaza del Entrevero, Montevideo

Uživajte u lokalnoj kuhinji uz pogled na trg

Budući da je trg okružen visokim zgradama, pokušajte da se popnete na krov neke od njih. Uživajte u pogledu na fontanu, u panorami grada i odlučite koju ćete znamenitost urugvajske prestonice sledeću posetiti.

Do sledećeg trga!

trg Trk na trg: Plaza del Entrevero, Montevideo

Adios!


Ivona Temešberger je studentkinja novinarstva i večiti optimista. Voli putovanja, modu, doba zlatnog Holivuda, kafu, Italiju, Louboutin-a i one retke situacije kada ostane bez teksta. Veruje da “Life is not about finding yourself, it’s about creating yourself.”

Comments