Trg Marija Pita nosi naziv po heroini grada La Korunja (A Coruña), gde se trg i nalazi. La Korunja je grad u Španiji, koji se nalazi na obali Atlanskog okeana, u oblasti Galicija.

Slika 136 Trk na trg: Plaza Maria Pita, A Coruña

Glavni ulaz na trg Marije Pite

Marija Pita (Maria Pita) proglašena je heroinom kada je 1589. godine organizovala uspešnu odbranu grada kada ga je Sir Francis Drejk (Sir Fransis Drake) napao. Glavni ulaz trga se nalazi od strane luke grada, dok i sa drugih strana postoje ulazi. Glavni ulaz dočarava lepšu sliku trga tako što vam se prvo ukazuje Gradska kuća – monumentalno zdanje, koje svojom ornamentikom i lepotom nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Tri kule zgrade presvučene su bronzom i presijavaju se na suncu, što zdanju daje još rustičniji izgled. Unutrašnjost Gradske kuće obiluje detaljima, glavni moto je da je posvećena svim Korunjanima, a u svojoj glavnoj sali odiše istorijom i prefinjenošću. Ona, pored svojih prostorija, je i muzej satova, tako da se u njenim hodnicima mogu videti najrazličitije vrste satova.

Slika 227 Trk na trg: Plaza Maria Pita, A Coruña

Prelepa Gradska kuća

Nakon poštovanja gradske kuće koja zauzima najveće i najbitnije mesto na trgu, ostali objekti trga su samo manje grandiozni, ali ne zaostaju po lepoti. Primeri najbolje arhitekture uključuju galerije, a granit je glavna komponenta u izgradnji. Objekti su povezani ili izgledaju naslonjeni jedni na druge, dajući trgu zatvoreni četvrtast oblik, ali ipak veoma svetao i prijatan. Za razliku od ostalih trgova, Marija Pita nudi veoma atraktivne fasade i lepe građevine na sve svoje četiri strane. U središnjem delu trga nalazi se spomenik Mariji Piti, u njenoj pozadini nekoliko barova, kafića i restorana, kao Info Pult grada Korunja.

Slika 326 Trk na trg: Plaza Maria Pita, A Coruña

Arhitektura trga

Trg je središte svih gradskih dešavanja. Zbog svog povoljnog oblika često se koristi za festivalske koncerte, a poslednjih 60 godina kao domaćin Internacionalnog Festivala Folklora pod pokroviteljstvom CIOFF-a, i okuplja brojne trupe iz celog sveta. Sam trg uspeva da okupi i najbolje španske muzičare i umetnike na čemu La Korunja važi za veoma kulturno razvijeni grad.

U sastavu trga nalazi se i mala elegantna katedrala Svetog Georgija (Iglesia de San Jorge), a nalazi se sa leve strane Gradske kuće. Sagrađena je u 19. veku u tipično baroknom stilu. Ima izduženi izgled, sa dva zvonika i delo je arhitekte Dominga de Andradea (Domingo de Andrade).

Slika41 Trk na trg: Plaza Maria Pita, A Coruña

Katedrala Svetog Georgija

Prethodne tekstove iz serijala “Trk na trg” možete pročitati ovde.


Ana Pantić je student novinarstva, multitasker i folkloraš već više od decenije. Jedino je ljudska glupost može pošteno iznervirati, nikad se ne kaje za ono što uradi, voli kvalitetne ljude i lepe stvari, živi za putovanja i dobru knjigu, užasno je tvrdoglava i zato neizmerno poštuje one koji to znaju da trpe. Smatra da možemo upoznati sami sebe tek kada otkrijemo sopstvene granice, a vodi se citatom “Be yourself. Everyone is already taken.” Oscar Wilde.

Comments