Prethodne tekstove iz serijala “Trk na trg” možete pročitati ovde.

Padova je nepravedno izostavljena iz većine tura po Italiji. Turisti obilaze trgove Venecije, Rima, Firence, a ne znaju da je najveći italijanski trg upravo u Padovi. Prato dela Vale (Prato della Valle na italijanskom, Prà dela Vale na dijalektu Veneta) nalazi se među najvećim trgovima sveta, a i među najneobičnijim.

U centru trga nalazi se malo zeleno ostrvo. Ostrvo Memia (l’isola Memmia) okruženo je kanalom, koji je pak okružen sa dva reda statua. Ostrvo nije izolovano, preko kanala su izgrađena četiri mala mosta. U samom srcu trga, kako to često biva u Italiji, nalazi se fontana.

slika17 Trk na trg: Prato della Valle, Padova

Prato dela Vale jedan je od najvećih i najneobičnijih trgova sveta

Trg je nastao kao ideja Andree Mema (Andrea Memmo) koji je upravljao Padovom u 18. veku. Želja je bila da sagradi zelenu oazu u ovom delu grada i ideja je realizovana 1775. godine. Ovaj kvart nije bio ništa više od močvare u to doba, a danas ga krase brojne značajne građevine. Te zgrade, kao i sam trg, poslednji su radovi specifične arhitekture regije Veneto.

Skoro svih 90,000 m² ovog trga prekriveno je zelenilom. Oko fontane u centru nalazi se visoko drveće, a njega prate travnjaci, razdvojeni samo mostovima. Trg je od samog nastanka našao svoje mesto u srcu građana, pa ćete ovde videti brojne ljude kako sede na klupama, zaljubljene parove na stepenicama kanala, porodice koje prave piknik ili turiste kako se fotografišu na jednom od mostova.

slika25 Trk na trg: Prato della Valle, Padova

Ovaj trg je miljenik stanovnika Padove, te je uvek veoma posećen

Kružni kanal je ograđen sa dva reda statua poznatih stanovnika Padove. Nisu izvajani samo oni rođeni u ovom gradu, već i velikani koji su ovde proveli neko vreme. U unutrašnjem prstenu nalazi se 38, a u spoljašnjem 40 statua, radovi različitih skulptora. Među ostalima, tu su Frančesko Petrarka (Francesco Petrarca), Galileo Galilej (Galileo Galilei) i Andrea Memo (Andrea Memmo).

slika35 Trk na trg: Prato della Valle, Padova

Skulpture predstavljaju velikane Padove

Posle odmora na trgu, lako je nastaviti dalji obilazak grada. U njegovoj neposrednoj blizini brojni su istorijski spomenici Padove, poput Bazilike Svete Justine i Botaničke bašte. Botanička bašta je osnovana 1545. godine i predstavlja najstariju baštu na svetu. Uživajte u šetnji!

Do sledećeg trga!

slika41 Trk na trg: Prato della Valle, Padova

Ciao!

Druga fotografija: M. Italy


Ivona Temešberger je studentkinja novinarstva i večiti optimista. Voli putovanja, modu, doba zlatnog Holivuda, kafu, Italiju, Louboutin-a i one retke situacije kada ostane bez teksta. Veruje da “Life is not about finding yourself, it’s about creating yourself.”

Comments