Hot topics

#pričeiznutra: Teme kojih se i žene stide, a ne bi trebalo!

Kako da se našminkaš kada nosiš masku?

7 najpopularnijih modela vereničkog prstenja i burmi u 2020.

#MySkinMyWay: Slavimo lepotu i jedinstvenost tvoje kože! Prijavi se i budi deo našeg beauty advertorijala!

3 razloga zašto je novi Huawei P40 Pro+ pravi izbor za tvoj novi mobilni telefon

Sve što treba da znaš o FOREO LUNA fofo – prvom pametnom beauty uređaju!

3 ideje kako da provedeš odmor u gradu – i ipak dobiješ leto za pamćenje!

Kako da se dobro provedeš ovog leta – čak i ako nigde ne putuješ!

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

Prethodne tekstove iz serijala “Trk na trg” možete pročitati ovde.

Beč je nezaobilazna tačka u svakom putovanju Evropom. Ova prestonica bogate istorije privlači brojne putnike, turiste, ljubitelje klasične muzike, pozorišta, kuhinje i arhitekture. Sam grad podeljen je na okruge (bezirke) u čijem se srcu nalazi prvi okrug, centar grada. U centru se nalazi i trg Rathaus (Rathausplatz), koji ni po koju cenu ne smete preskočiti tokom svog obilaska.

Trgom dominira monumentalna zgrada Gradske kuće (Rathaus). Građevina je nastala u vreme vladavine Franca Jozefa I (Franz Joseph I), a izgradnja je poverena arhitekti Fridrihu fon Šmitu (Friedrich von Schmidt). Arhitekta ju je zamislio u gotskom stilu, sa tornjem sličnim onim na katedralama. Toranj je visok 97.9 metara, a na vrhu se nalazi Rathausmann, skulptura viteza koji čuva Rathaus. Figura viteza toliko je impozantna da merenja njegovih stopala kažu da bi nosio obuću veličine 63!

Danas u Rathausu radi više od 2,000 ljudi. Unutrašnjost zgrade baštini portrete kako austrijskih vladara, tako i eminentnih naučnika i umetnika koji su poreklom Austrijanci. Tu su portreti Marije Terezije (Maria Theresia), Franca Jozefa I, Jozefa II (Joseph II), Mocarta (Wolfganf Amadeus Mozart), Hajdna (Joseph Haydn), Šuberta (Franz Schubert) i mnogih drugih. Osim prostorija namenjenih za gradske poslove, u Rathausu se nalaze i prostorije za razne gale, balove i koncerte.

rathaus Trk na trg: Rathausplatz, Beč

Gradska kuća (Rathaus) zapošljava preko 2,000 ljudi i privlači neverovatan broj turista

Preko puta Rathausa nalazi se Burgteatar (Burgtheater), austrijsko nacionalno pozorište. Burgteatar je bio velika želja Marije Terezije, a želja joj je ispunjena 1741. godine, kada je pozorište svečano otvoreno. Ovde su svoju premijeru imale čak tri Mocartove opere, a pozorište je izrodilo brojne velikane pozorišne i filmske umetnosti. Član trupe bio je i Kristof Valc (Cristoph Waltz), glumac nagrađen Oskarom za sporednu ulogu u filmu “Prokletnici” (Inglourious Basterds).

burg Trk na trg: Rathausplatz, Beč

Burgteatar je nastao kao želja Marije Terezije da ima pozorište u blizini svog dvorca

Između Rathausa i pozorišta nalazi se Rathaus park, takođe nastao kao želja vladara Austrougarske, ovog puta Franca Jozefa I. Osmišljen i izgrađen 1863. godine, danas je omiljeno urbano utočište Bečlija. Leti se u parku nalazi otvoreni bioskop, koji osim filmova prikazuje i opere, koncerte i druge događaje visoke kulture. Zimi on gosti otvoreno klizalište, idealno za romantični beg od stvarnosti. U periodu od novembra do marta u samom parku i u prostoru između Rathausa i pozorišta postavljeni su brojni štandovi na kojima možete okusiti lokalne specijalitete: kuvano vino, kobasice, falafele, kao i različite kolače.

park Trk na trg: Rathausplatz, Beč

Ako vas put odvede u Beč ovih dana, obavezno posetite klizalište u parku Rathaus i ugrejte se uz kuvano vino i specijalitete lokalne kuhinje

Izvor fotografije:  www.theyshootmusic.com

Budući da se ovaj trg nalazi u samom centru Beča, lako vam je da odavde nastavite svoje razgledanje. Sa leve strane parka nalazi se Univerzitet, a sa desne Parlament. Nekoliko minuta hoda od Parlamenta jeste i čuvena Četvrt muzeja. Uživajte u šetnji Bečom!

Do sledećeg trga!

trg Trk na trg: Rathausplatz, Beč

Servus!


Ivona Temešberger je studentkinja novinarstva i večiti optimista. Voli putovanja, modu, doba zlatnog Holivuda, kafu, Italiju, Louboutin-a i one retke situacije kada ostane bez teksta. Veruje da “Life is not about finding yourself, it’s about creating yourself.”

Editors choice