Kada se pomenu Finska i Helsinki, dosta nas se sa razlogom seti takmičenja “Pesma Evrovizije 2007” (Eurovision Song Contest). Baš tada, u tom gradu, Srbija, koju je predstavljala Marija Šerifović pesmom “Molitva”, odnela je pobedu i omogućila nam da budemo domaćini ovom prestižnom takmičenju! Ali, danas ćemo zaboraviti na to i prepustiti se čarima Helsinkija i jednom od njegovih simbola – Senatskom trgu!

Slika 12 Trk na trg: Senaatintori, Helsinki

Srce Helsinkija - Senatski trg

Senatski trg je mesto od kog počinju svi obilasci Helsinkija i, kako kažu, jedan od najlepših simbola ovog grada. Na njemu se održavaju razne kulturne manifestacije, koncerti, pa čak i takmičenja u snoubordingu! Helsinki nije oduvek bio glavni grad Finske. Prvo je to bio Turku, koji je ubrzo izgoreo, a kada je Helsinki izabran za prestonicu tada je izgrađen i ovaj trg.

Helsinška katedrala, monumentalna i bela, jedna je od najlepših i najzanimljivijih verskih objekata. Finci su poznati po izgradnji verskih objekata zanimljivog i neobičnog dizajna, a ova se može nazvati pretečom te tradicije, pošto je sagrađenena u stilu koji nije bio specifičan za to vreme. Bela i prozračna, ova protestantstka crkva prkosila je nepisanom pravilu da verski objekat sam po sebi treba da nosi i dozu mističnosti. Enterijer je isti kao i eksterijer, jednostavno – beo. Projektovao ju je Karl Ludvig Engel (Carl Ludvig Engel). Engel je, pored ove crkve, dizajnirao i ostale građevine na trgu, palatu Državnog saveta i zgradu Univerziteta. Tu se nalazi i biblioteka, koja je Engelov najreprezentativniji rad.

Slika 21 Trk na trg: Senaatintori, Helsinki

Katedrala, pre finskog sticanja nezavisnosti poznata kao Crkva Sv. Nikole, izgrađena je tek 12 godina nakon Engelove smrti

Ono što nam na ovo trgu takođe izmamljuje poglede je i bronzana statua ruskog cara, Aleksandra II. Ono što je interesantno, a vezano za ovu statuu je što je Aleksandar II na njoj ispisano latinicom (Alexander II). Kako stanovnici kažu, to je zato što je car poštovao Fince.

Slika 31 Trk na trg: Senaatintori, Helsinki

Posle proglašenja nezavisnosti Finske zahtevano je uklanjanje statue Aleksandra II ali je ona ostala tu gde jeste, kao jedan od glavnih simbola trga

Ono što je takođe posebno zanimljivo je da su se na ovom trgu snimili brojni filmovi o Hladnom ratu, kao na primer “Park Gorki” (Gorky Park), “Crveni” (Reds) i “Bele noći” (White Nights). Takođe na ovom trgu je održana i najveća ikada u Finskoj izložba na otvorenom. Na izložbi koja putuje svetom, a nastala je u Berlinu 2002. godine, može se videti oko 140 skulptura medveda koji predstavljaju zemlje priznate od Ujedinjenih Nacija. Ove godine izložba se opet vratila u Berlin, a bila nam je najbliža takođe ove godine, u Sofiji!

Slika 4 Trk na trg: Senaatintori, Helsinki

“United Buddy Bears” – izložba mira i harmonije na Senatskom trgu

Za kraj vam preporučujemo da sednete na stepenice ispred katedrale ili u neki od obližnjih kafića i uživate u pogledu. Finsku ne smete napustiti ukoliko ne posetite saunu, koja je njihov nacionalni izum! Do sledećeg trga…

Slika 5 Trk na trg: Senaatintori, Helsinki

Näkemiin!


Sandro Čanak prezire ograničenost i glupost. Živi na tankoj liniji koja deli stvarnost od njegovih sanjarenja. Boluje od O.G.D.-a (Obsessive Gaga Disorder), obožava fotografiju, putovanja i cheesecake.

Comments