Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Jelena Gavrilović o modi, trendovima i stilu: “Patike su postale moj novi modni fetiš!” (INTERVJU)

Kako da 40-te budu nove 20-te: Ako još uvek ne koristiš ovaj sastojak u nezi kože lica, bilo bi dobro da počneš!

Šta oni koji ispunjavaju život zelenom bojom rade bolje od ostalih?

Zašto je serija Sluškinjina priča toliko relevantna danas i kako pomaže ženama da se (iz)bore za svoja prava

Da li možemo spasiti planetu Zemlju?

Tri sporty chic načina da nosiš patike ovog proleća kao Nina Seničar

Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Trk na trg: Staroměstské náměstí, Prag

Trk na trg: Staroměstské náměstí, Prag

U Češkoj, u središtu Evrope, nalazi se najstariji grad – Prag. U njemu se prepliću razni stilovi: od romanike i gotike, do kubizma i funkcionalizma. Prošlost i sadašnjost, antika i modernizam, u prelepom gradu na Vltavi pronašli su mirnu luku.

slika 18 Trk na trg: Staroměstské náměstí, Prag

Prag je grad u kojem se prepliću razni arhitektonski stilovi

O nastanku Praga ispričane su moge priče, ali ona najinteresantnija, iako ne baš u potpunosti potkrepljena istorijskim činjenicama, za glavnu junakinju ima princezu Libuše čija je dinastija vladala Višehradom u to doba. Kako je zemlja narastala, ukazala se potreba za novim gradom, pa su podanici upitali princezu gde da ga sagrade. Njen odgovor je bio: “Tamo gde su četiri elementa u skladu – plodno tle, zdrav vazduh, dovoljno šume za ogrev i čista voda.” Pošto su se princeza i princ popeli na najvišu tačku Višehrada, princeza je pri zalasku sunca ispružila ruku prema istoku, u pravcu gustih šuma i rekla: “Vidim visok dvorac čija slava doseže do zvezda. Ukoliko, narode, pođete tamo u gustoj šumi srešćete čoveka koji delje prag za svoju kuću. Na tom mestu podignite dvorac i nazovite ga po pragu koji čovek delje – Prag!” I bi tako.

slika 26 Trk na trg: Staroměstské náměstí, Prag

Legenda kaže da je Prag nastao na mestu koje je odabrala princeza Libuše

S druge strane Karlovog mosta, na desnoj obali Vltave, nalazi se Staré Město (Stari grad), izuzetno zanimljiv kako zbog svoje istorije, tako i zbog lepote srednjovekovnih građevina. Kula Starog grada, koja predstavlja kapiju između Starog grada i Karlovog mosta, jedna je od najlepših kula u gotskom stilu na tlu Evrope. U Starom gradu možete posetiti  i galeriju viteškog reda, bivšu jezuitsku školu Klementinum, gradsku većnicu podignutu u stilu secesije između 1906. i 1911. na ruševinama starog Kraljevskog dvora, manastir Svete Ane, barutnu kulu podignutu 1475. kao deo kapije između Starog i Novog grada, zgradu Praškog univerziteta osnovanog još 1348, kao i Betlehemsku kapelu sagradjenu 1391. u gotskom stilu u kojoj je poznati reformator Jan Hus držao svoje govore.

slika 35 Trk na trg: Staroměstské náměstí, Prag

Staré Město (Stari grad ), centar Praga, izuzetno je zanimljiv zbog svoje istorije i arhitekture

U starom delu Praga nalazi se srce istorijskog centra grada – Starogradski trg (Staroměstské náměstí) koji je središte grada još od srednjeg veka kada se tu trgovalo robom iz različitih delova Evrope i sveta. Na samom trgu, sagrađenom još u 12. veku, susreću se različiti arhitektonski stilovi: gotski tornjevi katedrale Sv. Tina, jedne od najznačajnih religijskih građevina u Pragu, barokna crkva Sv. Nikole, astronomski sat, stara gradska kuća, samo su neka od najvažnijih zdanja koja izmamljuju uzdahe turista koji se kroz uske ulice Starog grada slivaju na trg.

slika 47 Trk na trg: Staroměstské náměstí, Prag

Pogled na Starogradski trg sa katedrale Sv. Tina

Ono što najviše privlači turiste jeste astronomski sat, izrađen 1410, koji krasi zgradu Stare gradske većnice. Svakog punog sata pojavljuju se četiri figure; apostola, smrti, turčina i tvrdice. Na postolju iznad časovnika smeštene su figure 12 apostola, za svaki sat po jedna, a svih dvanaest se pokazuju u podne. Na pun sat okupi se hiljade turista željnih da dočekaju izlazak figura. Na drugom brojčaniku koji je dodat 1870. sat precizno pokazuje smenu dana, meseci i godina, kao i izlazak Sunca i Meseca. Tokom Drugog svetskog rata nacisti su pokušali da demontiraju časovnik i prenesu ga u Nemačku. Zahvaljujući herojskim naporima građana Praga svi najvažniji delovi su sačuvani do 1948. Astronomski sat je u potpunosti obnovljen. Ovaj neobični časovnik je od izuzetne važnosti za sve stanovnike Praga, koji čvrsto veruju da će im grad zadesiti velika tragedija ukoliko ga zapuste.

slika 56 Trk na trg: Staroměstské náměstí, Prag

Ovaj neobičan časovnik važan je svim stanovnicima Praga

Na centralnom delu Starogradskog trga nalazi se spomenik reformatoru Janu Husu, koji je spaljen na lomači zbog verskih uverenja. Starogradski trg je jedno od mesta okupljanja kako stanovnika Praga, tako i mnogobrojnih turista tokom praznika kao što su Božić i Uskrs, a poseban doživljaj je na ovom trgu dočekati Novu godinu.

Do sledećeg trga….

slika 63 Trk na trg: Staroměstské náměstí, Prag

Sbohem!


Emina Ristović za sebe kaže da je večiti nostalgičar i pisac u pokušaju. Reči su njena igračka bez kojih ne može i od kojih je, jednog dana, pre dve godine, nastao roman prvenac “Balkanski virus”. Ne može bez Italije, koja je njen dom već 11 godina, porodice i prijatelja raštrkanih svugda po svetu. U slobodno vreme vodi svoj multi-cultural blog From Italy With Love.

Editors choice