Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Tri saveta za postojani tečni puder

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Ritam jedne zemlje uvek prvo osluškujemo u njenoj prestonici, uvereni da poput srčanog mišića snagu i energiju neumorno ispumpava u najdalje delove organizma. Ako se ponekad odamo nepoverenju i odlučimo da to proverimo, obično zateknemo sve ono što nismo očekivali.

Na samom jugu, između Belgije i Nemačke, brdoviti Mastriht stvara nešto drugačiju sliku o Holandiji.

Slika123 Trk na trg: Vrijthof, Mastriht

Mastriht je poznat po karnevalu koji se održava svake godine

Jedan od njenih najstarijih gradova istovremeno priča o prošlosti i usmerava ka vremenu koje dolazi. Ime koje u prevodu znači “prelaz preko reke Mas”, vekovima stare građevine, kaldrmom pokrivene ulice i arheološka nalazišta podsećaju na bitke koje je grad pretrpeo i razne narode koji su ginuli za još jednu stratešku poziciju. S druge strane, muzeji, kao što je Bonefanten, mnogobrojne galerije, univerziteti i čuveni Mastrihtski ugovor, koji je obeležio začetak Evropske unije, govore jezikom modernog društva.

U preseku skupova starog i novog našao se najpoznatiji trg Mastrihta – Vrijthof, nezvanično omiljeno gradsko mesto za sastajanje. Bilo da posle višesatnog amaterskog obilaženja turističih kutaka odlučite da predahnete, i poput nekog slavnog vojskovođe razmišljate o najboljem mestu koje bi trebalo zauzeti, ili ste zbog jednog od mnogobrojnih festivala astronomski precizno predvideli vreme kada treba da dođete, prelepe terase na istočnoj strani trga ponudiće vam rešenje. Dok pijuckate svoju kafu, ili bilo koje drugo piće koje je za vas božanski nektar, imaćete priliku da se divite legendarnim građevinama s druge strane trga.

Slika212 Trk na trg: Vrijthof, Mastriht

Na trgu Vrijthof održavaju se mnogobrojna slavlja i festivali

Bazilika Svetog Servatijusa (Sint-Servaasbasiliek), izgrađena na grobu sveca po kome je dobila ime, još od 14. veka privlači hodočasnike širom sveta, a nešto manje ljubitelje čuda opčinjava lepotom svojstvenoj romaničkoj arhitekturi.

Slika39 Trk na trg: Vrijthof, Mastriht

Na levoj strani je Crkva Svetog Jovana, na desnoj Bazilika Svetog Servatijusa

Nedaleko od nje se Crkva Svetog Jovana (Sint Janskerk) u gotičkom stilu ističe 70 m crvenim tornjem, koji poput odanog vojnika nadgleda grad. Među lokalnim stanovništvom dve predstavnice religije poznate su kao “Raj i Pakao”, a puteljak između njih nazivaju “Čistilište”.

Slika46 Trk na trg: Vrijthof, Mastriht

Crveni toranj kao prepoznatljiv simbol grada

Južnu stranu trga zauzima nekadašnji Muzej španske vlade (Spaans Gouvernement), danas Muzej Virjthofa (Museum aan het Vrijthof). Smeštena u jednu od najstarijih građanskih kuća, ta riznica nameštaja, slika i keramike iz 17. i 18. veka zaslužuje sat-dva vaše pažnje.

Slika53 Trk na trg: Vrijthof, Mastriht

Kuća u kojoj se nalazi muzej u 16. veku je rekonstruisana i proširena

Lista predloga verovatno je slične dužine kao Deda Mrazov spisak igračaka, pa ako ste za obilazak Matrihta odvojili jedan dan, razmislite ponovo. Možda niste hodočasnik, ali ćete u njemu sigurno naći svoje omiljeno čudo.

Do sledećeg trga,

Slika63 Trk na trg: Vrijthof, Mastriht

Tot ziens!

Prethodne tekstove iz serijala “Trk na trg” možete pročitati ovde.


Vesna Marić ima pregršt razloga da veruje da je u prošlom životu bila mačka: kotrljavo R, dečiju radoznalost, sindrom “noćno ludilo”, sposobnost da se uvek dočeka na noge, obaveznu dnevnu dremku, pa čak i kandže. Zato se uvek nasmeje kada je neko nazove kučkom. I, kao što je rekla Colette: “Ne postoje obične mačke”.

Editors choice