Ukoliko želite da se odmorite, uživate, ali i šopingujete i razgledate razne znamenitosti, Marmaris je odličan grad za vas. U ovom virtuelnom turističkom vodiču kroz Marmaris odgovorili smo na nekoliko najčešće postavljenih pitanja prilikom odabrira određene destinacije za obilazak. Predstavićemo vam najznačajnije lokacije ovog grada, reći ćemo vam kakvo vreme možete tamo da očekujete i pokušaćemo da vam dočaramo prelepu atmosferu ovog grada.

Gde se nalazi Marmaris?

Marmaris se nalazi na obali Egejskog mora u jugozapadnoj Turskoj, kao i na obodu Sredozemnog mora. Takođe, Marmaris je deo vilajeta Mugla.

01 Marmaris danju Turistički vodič kroz prelepi Marmaris

Marmaris

Kakva je klima u Marmarisu?

U Marmarisu vlada sredozemna klima koju odlikuju topla i vlažna leta i hladne i kišne zime. Padavine su retkost u ovom gradu u periodu između maja i oktobra. Leta su topla i vlažna, a temperature dosežu i 40°C (nekada i više) tokom jula i avgusta. Vreme tokom oktobra je još uvek lepo, prijatno i toplo, mada sa kratkotrajnim pojavama kiše. Mnogi turisti vole da posete Marmaris početkom jeseni, naročito u septembru jer tada temperature nisu visoke. Najkišovitiji period je nakon novembra.

02 Marmaris nocu Turistički vodič kroz prelepi Marmaris

Marmaris noću

Kakvo je okruženje ovog grada?

U pozadini brojnih hotela, restorana, šoping centara i barova ovog grada, nalaze se predivne planine prekrivene borovim šumama, isturene uvratine, šljunkovita ostrva u blizini obale, kao i naravno, prelepe plaže.

03 Luka u Marmarisu Turistički vodič kroz prelepi Marmaris

Luka u Marmarisu

Kakve su plaže?

Glavna plaža je Long Bič. Voda je dovoljno mirna tako da mogu i da se deca kupaju s uživanjem. Mek vulkanski pesak svakako će vas dovesti u iskušenje da provedete ceo dan na njemu. Tamo je obično poprilična gužva. Imajte to na umu ukoliko putujete u Marmaris u jeku letnje sezone. Ostale plaže su šljunkovite i interesantne. Predlažemo vam da se odlučite za izlet brodom do Ičmelera, gde su plaže veoma lepe i prijatne za odmor.

Koje su zanimljivosti koje mogu da se vide u Marmarisu?

Postoji mnogo atrakcija u Marmarisu. Razgledanje starog grada je predivno. Ne propustite da obiđete popularnu Palatu Marmaris. Ova srednjovekovna struktura je napadnuta i srušena, ali i obnavljana više puta tokom svoje istorije. Danas možete da uživate obilazeći muzeje i posećujući originalne delove zgrade. Posetite i Sariana mauzolej, koji nudi odličan pogled na ostatak grada Marmarisa. Interesantna je i džamija Ibrahim Age koja je izgrađena u 19. veku. Isto tako, veoma je popularna i glavna luka u Marmarisu sa velikom brojem brodova, jahti i čamaca. Moguće je videti velike prekookeanske brodove koji u nekoj od pauza pristaju i u Marmarisu.

04 Spomenik u Marmarisu Turistički vodič kroz prelepi Marmaris

Spomenik Atartuka u centru Marmarisa

Koje su najbolje aktivnosti u Marmarisu?

Marmaris je divan grad koji pruža široku lepezu aktivnosti kojima možete da se bavite. Nudi se mnoštvo spotrova na vodi. Ronjenje, jedrenje i veslanje veoma su popularni u Marmarisu. Takođe, postoji i nekoliko akva parkova u Marmarisu koje možete da posetite sa svojom porodicom. Uživajte u čarima bazena, tobogana i vodopada.

Ukoliko vas zanima malo drugačija vrsta aktivnosti – šoping, Marmaris je idealno mesto za to. Mnoštvo tržnih centara jedna je od popularnih karakteristika ovog grada. Turci su generalno veoma gostoprimljivi. Ljubazno osoblje mnogih butika (naročito onih koji prodaju kožu i krzno) će vas ugostiti i ponuditi vam čuveni turski čaj od jabuke. S uživanjem ćete moći da pijete čaj, sedite u udobnoj fotelji i birate odgovarajuću jaknu, mantil ili kaput dok vam osoblje objašnjava detalje svakog odevnog komada za koji ste pokazali interesovanje.

Zabavite se i šetajući po ovom fantastičnom gradu, razledajte znamenitosti i obavezno posetite luku.
Noćni život je veoma razvijen u Marmarisu, te tako ukoliko želite dobro da se provedete, imate mnogo dobrih diskoteka i barova na raspolaganju.


Aleksandra Grujić – Student menadžmenta na Fakultetu za uslužni biznis. Obožava svoje roditelje, putovanja i šoping. Veoma zainteresovana za menadžment, arhitekturu, dizajn i knjige. Trenutno piše svoju prvu knjigu i uživa u kreiranju priče i igranju rečima. Smatra da svaka osoba može da voli druge samo onda ako voli sebe. Voleti sebe znači biti zadovoljan sobom i biti kompletna ličnost, dok to opet znači biti ostvaren na svim poljima u životu. Stoga smatra da svako treba neprestano da radi na sebi, kako na svom obrazovanju i ponašanju, tako i na svom izgledu. Više informacija o Aleksandrinim interesovanjima i stilu, kao i o njenom novinarskom radu možete da saznate putem ovog sajta.

Comments