Pozdravljamo se sa legendarnim američkim urednikom i novinarom André Leon Talleyjem, jednim od pionira uredništva kakvo danas poznajemo u magazinu Vogue – koji je zauvek promenio svetski pogled na modnu scenu. André je bio prvi afro-američki muškarac u ulozi kreativnog direktora ovog magazina od 1988. do 1995. godine, a zatim i prvi glavni urednik od 1998. do 2013. godine. Poznat ne samo po svom radu, već i kao ikona stila, André je bio i ostao nezaboravna figura u svetu koji se bavio lepotom, modom i kreativnošću. Bio je urednik izdanja mnogih magazina pored Voguea, stilista predsedničkoj porodici Obama, a smatra se i da je lik Nigela Kiplinga iz čuvenog filma “The Devil Wears Prada” baziran na njemu. Ovo je sedam važnih životnih lekcija kojima nas je naučio.

Budite dobro upoznati sa materijom kojom se bavite

André je bio apsolutni profesionalac u svom poslu, spreman da u svakom trenutku prepozna referencu u nečijim kreacijama. Uvek se zalagao za temeljno istraživanje teme o kojoj se piše ili govori i uvek se okretao izvorima od poverenja, a mnoštvo informacija držao je u sigurnosti svog uma. Verovao je da je materiju zaista potrebno dobro upoznati i razumeti pre nego što je predstavite, te nas ni ne čudi činjenica da je postao pravi modni vizionar i prepoznatljiva figura u svojoj oblasti – koja može veoma lako da predvidi ono što tek dolazi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vogue (@voguemagazine)

Živite za lepotu

Kao pravi ljubitelj onoga što je radio, André je živeo za lepotu, estetiku i umetnost i pronalazio ih je u svemu oko sebe. On je tražio lepotu kroz sve forme, ne samo modu i umetnost, a u prilog tome ide i činjenica da su neki od njegovih najbližih prijatelja bili među najpoznatijim umetnicima svoga doba. U svom uskom krugu ljudi André je negovao odnose sa Karlom Lagerfeldom, Manolo Blahnikom i Diane von Furstenberg. Naravno, njegov istančan ukus za lepotu mogao se videti ne samo kroz njegov rad, već i njegov prepoznatljiv stil.

Ako je nebo granica, ciljajte na svemir

Ako je neko primer uspeha u okolnostima koje nisu bile jednostavne i situacijama i vremenu koji su bili ograničavajući – to je André. Ipak, on je duboko verovao da kada su snovi u pitanju granice ne postoje i vredno je radio na tome da dođe do pozicije na kojoj je kasnije briljirao. Nakon završenog koledža, Andréa je zapazila urednica Diana Vreeland, koja ga je zatim upoznala sa čuvenim umetnikom Andyjem Warholom. U narednih godinu dana, André je prihvatio sve date šanse, naciljao na zvezde i ubrzo se našao u Parizu, gde je bio jedini prisutni afro-američki urednik na modnim revijama poznatih dizajnera.

Comments