Postoji tanka linija između toga kad je neko piće zdravo, a kad nije – i to ne zavisi od pojedinačnog pića, nego od ukupne količine i učestalosti konzumiranja alkohola. Dakle, ako popijete flašu vina na iskap, to sigurno nije zdravo, ali povremeno jedna čaša posle ručka, jeste. Sve je u meri.

Preterana konzumacija je nezdrava i može dovesti do raznih problema sa zdravljem, zato ne možemo reći “ovo piće je zdravo i možete ga piti bez granica”, jer ništa nije dobro ako se previše pije.

No, ipak postoje pića koja su zdravija od drugih, zbog ukupne količine minerala, vitamina i drugih hranljivih namirnica.

Crno vino

Da, crveno vino je najzdravije piće i ta činjenica vam je verovatno već bila poznata. Ono u sebi sadrži antioksidanse i razna hemijska jedinjenja koja su dobra za zdravlje srca. Osim toga, vino je dobro i za anemične osobe zbog gvožđa u svom sastavu.

Čaša vina koje sadrži do 15% alkohola vam može pomoći da smanjite rizik od kardiovaskularnih bolesti, a i smanjiće nivo holesterola u krvi.

Tekila

Ograđujemo se kada govorimo o tekili kao zdravom alkoholu pošto postoje studije koje idu u suprotnim pravcima. Pojedini tvrde da je tekila piće koje pogoršava depresiju i depresivne epizode, dok drugi smatraju da će ovo piće popraviti raspoloženje.

Takođe, postoji jedna mala studija koja pokazuje da tekila ne utiče na šećer u krvi na isti način kao i ostali alkoholi, što joj ide u prilog.

Votka soda

Votka soda je poznata kao jedan od zdravijih koktela u barovima, zato što ima nizak nivo kalorija, kao i nizak nivo šećera. Osim toga ne treba zanemariti ni činjenicu da voda u votka sodi hidrira, te ćete izbeći dehidrataciju koja je toliko česta kada se piju alkoholna pića.

Takođe, votka će poboljšati cirkulaciju krvi kroz organizam i omogućiti da se krv brže probija kroz telo, što je sasvim dovoljan razlog za jednu čašu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ZIRKOVA VODKA (@zirkovavodka)

Bloody Mary

Kako da ne bude zdrav koktel koji je pun povrća? No, preporučujemo vam da ne preterujete sa ovim pićem zato što je prepuno kalorija i može se računati kao obrok.

Takođe, najbolji Bloody Mary se pravi od domaćeg soka od paradajza, jer paradajz iz konzerve sadrži mnogo natrijuma, što baš i nije zdravo.

Suvi šampanjac

Zašto je suvi šampanjac zdrav? Zato što sadrži manje šećera od drugih vrsta šampanjca. Višak šećera koji se ne iskoristi za energiju se pretvara u salo i taloži se u organizmu. To je jedan od razloga zašto je bitno da se ne preteruje sa alkoholom, a da ne pričamo o uticaju alkohola na zdravlje jetre i generalno na psihu.

Niskokalorično pivo

Da li ste znali da postoji i niskokalorično pivo? To su obično craft piva koja sadrže ispod 100 kalorija. Osim toga, pivo ima pregršt vitamina B, kalcijuma, fosfora, magnezijuma.

A ne možemo zanemariti ni nivo antioksidansa, flavonoida koji su svakako odlični za zdravlje. Dakle, sasvim je u redu da s vremena na vreme popijete pivo i to neće negativno uticati na vaše zdravlje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @seemonterey

Rakija

Kada govorimo o alkoholu koji je dobar za zdravlje, ne možemo da ne govorimo o domaćoj rakiji koja se još od davnina u našem narodu koristi u medicinske svrhe.

I bake i deke su zaista imali pravo, jer umerena konzumacija rakije, što podrazumeva dve čašice na pun stomak, sprečava nastanak dijabetesa, reumatičnog artritisa, osteoporozu, Alchajmerovu bolest, pomaže u održanju zdravlja srca.

Napominjemo, bitno je ne preterivati i piti piće sa merom i zaista uživati u njemu. Tek kada se alkohol pije u umerenim količinama, možete osetiti benefite koje ima po zdravlje.

Naslovna fotografija: instagram.com/zirkovavodka

Jovana Petković

Comments