Hvatamo se za prvo što čujemo 

Skloni smo da se “uhvatimo” za prvi podatak koji čujemo – kreiramo opseg mogućnosti na osnovu prve dostupne informacije. Težimo da se usidrimo u stvarnosti, da prodremo direktno do mesta na kome se osećamo sigurno – ako krenemo da tragamo za suštinom, po slojevima i krugovima realnosti, onda ne možemo da se usidrimo, moramo da ostanemo fluidni i da se odreknemo sigurnosti – a to je zastrašujuće. I zato, umesto da istražujemo, uzimamo prvo što nam je na dohvat ruke i kreiramo stabilnost. Zato je stabilnost iluzorna – jer je sami izmišjamo. 

Preferiramo negativnost 

Znate ono kako ljudi prosto vole loše vesti? Ne možete prestati da gledate i slušate nešto jezivo, tragično, užasno, jer ono što je negativno doživljavamo kao ozbiljnije i važnije nego ono što je pozitivno. Drami poklanjamo svu pažnju, nesvesno, dok su nam nedramatične, regularne i pozitivne stvari nezanimljive, ne angažuju nas. Umu je jasno zašto je nešto dobro i pozitivno i tome ne mora da poklanja pažnju, a negativno i loše ga fascinira, jer ga tera da odgoneta, da se angažuje. Površni smo i zato dobre stvari doživljavamo površno, dok dubinu nalazimo u negativnosti. 

Konzervativni smo

Radije se držimo onoga što znamo, iako nam nije dobro i nešto u nama  zahteva promenu i širenje perspektive. Borimo se da po svaku cenu zadržimo svoja uverenja, čak i kad nam najočiglednije nanose štetu. Ne želimo da prihvatimo nove informacije, da promenimo svoj način razmišljanja i delovanja, odupiremo se tome. Odupiremo se promeni, koja je jedina pouzdana životna konstanta. 

Potvrda naših predrasuda 

Pronalazimo potvrdu na dva osnovna načina – simbolički, usmeravajući svoju pažnju ka onome što želimo da vidimo i potvrdimo. Ovo je slično sinhronicitetu i zato je tako uverljivo – vidimo svuda crvenu boju, jer smo usmerili pažnju na crveno, vidimo srećne parove, jer smo ubeđeni da je sreća u parovanju i da moramo da pronađemo nekog, odjednom svi pričaju o nekoj temi koja nam skreće pažnju. Pronalazimo potvrdu za svoja ubeđenja i predrasude i svesno i namerno, u istomišljenicima, sadržajima i informacijama koje dele oni koji dele naše predrasude. Tako ostajemo sigurni u svom uskom krugu i propuštamo svaku priliku da damo svoj doprinos širenju kolektivne svesti i budnosti. 

Naslovna fotografija: instagram.com/ruslanarodina

Brankica Milošević 

Comments