Ukoliko ste romantična duša, ali ne ona koja veruje isključivo u ljubav na prvi pogled i “živeli su srećno do kraja života”, ovo je tekst za vas. Ljubav često nije tako idealna kako se predstavlja u filmovima, i zato mnogi od nas završe sa nekom lažnom nadom i očekivanjima, i verovanjem da će princ na belom konju doći da nas spasi – a onda propustimo šansu da primetimo iskrenu, pravu i realnu ljubav koja nam se možda dešava u životu. Ne kažem da ljubav ne može biti sjajna, idealna i bajkovita, ali kažem da ljubav mora biti više od toga. Ljubav je nekada nesigurna i bolna, nekada će nas zbuniti, nekada ćemo u njoj zgrešiti mi a nekada naš partner, ali to što je neko tu, voli nas i daje sve od sebe i onda kada nije sve idealno kao u bajci – je prava stvar. Ako vas interesuju odnosi među ljudima, ljubav i veze, pogledajte ovih 5 filmova koji vam daju realnu predstavu o pravim ljubavima.

Before Trilogy – Before Sunrise, Before Sunset i Before Midnight

Ovo je možda najsavršenija filmska trilogija koju sam pogledala. I ona koja najbolje prikazuje kako veza dvoje ljudi izgleda u tri različite faze – na strastvenom početku, na sredini kada smo formirane osobe sa svim strahovima koje sa sobom nosimo i na kraju, u periodu kada smo već dugo zajedno i kada je veza na ozbiljnom nivou i prisutna su očekivanja a strast su zamenile druge emocije. Svaku od ovih faza prati film sa istom glumačkom postavom, a filmovi su snimani u razmaku od po devet godina – te imamo zaista realan utisak da pratimo dugogodišnji par. Ovi filmovi nam prikazuju i realnost i bajkovitost veze – a njihov spoj je ono što bi mogla biti ta prava ljubav.

500 Days of Summer

Sam početak ovog filma vrlo jasno nam kaže: “Ovo nije ljubavna priča, ovo je priča o ljubavi”, i to je možda najbolji i najistinitiji opis ovog filma. Takođe, ovo je jedan od onih filmova koje bi bilo dobro da pogledate više od jedanput, jer vam garantujemo da ćete nakon nekog vremena promeniti perspektivu koju ste izgradili prema njegovim likovima. Shvatićete da niko tu nije good guy ili bad guy, da su neke veze suđene da traju, a neke nisu, i da osoba za kojom patite možda nije osoba koju su zvezde namenile za vas, a nešto magično ne ide. To što neko voli iste filmove kao vi, ne mora značiti da je suđen za vas. I takođe, nekad nas ljubav može pomeriti i biti značajna za nas, a ona ne mora biti večna.

Comments