Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Promocija novih destinacija: Avio-karte počev od 99 evra

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

Tri saveta za postojani tečni puder

Valentine’s Day what?! Mesto na kojem ćeš se odlično provesti sa svojim drugaricama, *onog* dana u februaru!

Godinama pre klabinga uživam u cirkanju u kraju uz muziku sa telefona. Znam, jeste klinački, ali pustite me… To je moja mala stvar. A sada je taj moj mali ritual prekinut! Zabraniše mi da kupim alkohol posle 22 h. “Psi koji laju a ne ujedaju“, “Svakog čuda tri dana dosta“ – sve sam ovo govorila, nesvesna da se nešto zaista menja. Jeste bilo čuda tri dana dosta, ali nekako zabrana osta! Nisam je shvatala ozbiljno i pojavila se u prodavnici gde smo redovni posle 22 h, kad ono – čovek kog sam smatrala rodom rođenim izda me, dok ja potpuno trezna umirem. Pi! Nije mi preostalo ništa drugo nego da tražim rupe u Zakonu.

U Institutu za mentalno zdravlje kažu da svi koji bar jednom nedeljno popiju alkohol imaju dijagnozu periodičnog alkoholičara. Takođe kažu da je ova zabrana uvedena prvenstveno zato što više od 45% dece između 13 i 17 godina povremeno konzumira alkohol. Wow, kakvi podaci. Pa bolje zabranite prodaju alkohola u popodnevnim časovima kada se jadan narod vraća sa posla u stanju rastrojenosti, jer ni taj dan nije legla plata. Ovako se najednom čitava Srbija uplaši alkohola više nego droge. Kada su alkohol i glasna muzika u kafićima postali državni neprijatelji br. 1?! Kada su 22 časa postala ta sudbonosna granica? Ma dajte, molim vas. Još jedna loša predizborna kampanja (a kad je bila dobra?).

“Ne može to tako, isteraću ja pravdu“ – pomislih u sebi i samouvereno reših da kupim akoholoh posle 22 h. Ništa me nije moglo sprečiti. Govorili su: “Nemoj, Tara, nemoj protiv države“. Ma džabe, rešila sam i kraj. Iako mi u poslednje vreme alkohol nije baš prijao, sada mi se tako pio.

Ništa nije tako slatko kao ukus zabranjenog “Baltic”-a!

Pošto sam preko stola razvukla mapu svih trafika i manjih marketa na Novom Beogradu, iksom sam obeležavala one koju ću večeras posetiti. Naoružala sam se strpljenjem i optimizmom, pa krenula. Krenula sam protiv Zakona! How Lindsay Lohan of me.

Kada tražite način da kupite alkohol posle 22 h, naravno da ćete prvo birati one zabačenije lokalitete, a možda ćete imati i kontakt. Nisam imala nikakav kontakt. Jednostavno, ja sam znala nešto što oni nisu. Dakle, ne prodavca, već taktiku! Stajala sam ispred najprometnije trafike, a iza mene je bio red od desetak ljudi. U stilu Homera Simpsona napravila sam se luda, a na satu je bilo 22 časa i 46 minuta. Zabacila sam kosu u stilu To nisam ja, to je moja Šauma.

“Dobro veče, dva mala ‘Baltic’-a“

“Hm, ne znam da li smem da vam ih dam“ – štreber, koji je izgledao kao neko ko ni mrtav ne bi pustio “Baltic” posle 22 h iz kuće, uzimao je dve divne flašice ironično izgovarajući ove reči.

“Pa ne znam, smete li?“ – sparkle, sparkle fazon u očima.

“Znate li da je prošlo 22 časa?“

“Je l’? Nisam ni primetila“ – rekla sam i razvukla svoj najlepši osmeh.

“Hajde, ali samo približite torbu“ – odgovorio je, a dok sam ja pružila novac i ljubazno se zahvaljivala, on je ubacivao flašice u moju torbu. Platila sam i udala se za noć, što bi rekla Lejdi Gaga.

Eto Zakona na delu!

Nije mi nešto prijala votka te večeri. Mada, prijao mi je osećaj da se moja rutina na neki način ipak nije promenila. Morala sam da se izborim za nju. Kažu da Zakon moraš poštovati. Nema problema, ali zakon (sa malim z) koji polovično važi i zabranjuje nešto što nikada nije predstavljalo problem i u mnogo gorim stanjima ove zemlje, ne baš. Ako hoćemo da zabranimo nešto, onda ćemo zabraniti i tamo gde se od iste stvari zgrću najveće pare. Uvešćemo prohibiciju i nećemo ni proizvoditi, ni prodavati, ni konzumirati alkohol. Pa da vidimo kako će šljivovica – najveći srpski brend – to preživeti.

Da vam kažem nešto sasvim očigledno: ko želi da pije, naći će način da to uradi i posle 22 h. Omladina posebno. Alkoholizam je jedna teška i strašna bolest. Porok koji se jako teško prevazilazi. Ali ne vidim razliku i poentu ako neko jednostavno dođe u 21:58 i obavi svoju delatnost, imao on 16 ili 37 godina. A da se ne lažemo, mnogo se gore stvari od alkohola prodaju na ulicama posle 22 časa. Problemi poroka ne rešavaju se zabranama, jer je zabranjeno uvek slađe. Prevencija, vaspitanje, umerenost i kao proizvod svega toga zdrav razum ono su što rešava ovaj problem, Državo (sa velikim D) moja draga.

Toliko od mene i ne pitajte me ko je moj kontakt. Ipak, ako poželite alkohol posle 22 h, toplo preporučujem da se ponašate kao i Homer. Uostalom, zar nismo navikli da se pravimo ludi odavno?


Tara Tomović je studentkinja novinarstva i najveći beogradski hedonista. Optimistična plavuša koja jedino zaljubljenost u Anthony Kiedisa nije prerasla. Totalno drugačija od drugih. Moto: “Energy flows where your attention goes.”

Editors choice