Postavljanje i održavanje granica je posao koji zahteva snagu, stabilnost, hrabrost i disciplinu. Da li imate jasne granice, oko kojih ne pravite nikakve ustupke, ili hvatate sebe kako stalno pregovarate i pravite kompromise od kojih se uopšte ne osećate dobro? Raščistite sa sobom – ovo su ultimativne granice, oko kojih ne treba da pravite nikakve ustupke i nikakve kompromise. 

Granice identiteta

Vi znate ko ste duboko u sebi, a znate i kako to ispoljavate ka drugima. Svesni ste sebe. Bolno je kada pokušavate da se umanjite i pojednostavite, samo da biste izašli u susret potrebama nekoga ko vam izaziva osećanja. Ljubavne veze nas često dovode u ovu situaciju – da se odreknemo jednog dela sebe kako ne bismo ugrožavali partnera. Da li je ikada ikome ovo pošlo za rukom – na način da održi vezu i da bude zadovoljan, mentalno i fizički zdrav i uspešan? 

Granice sistema verovanja 

Vaš sistem verovanja je način na koji vidite svet. Možda često morate da izgovarate rečenicu „ja to vidim ovako“, ili „ja to drugačije shvatam“ pre nego što izložite svoje viđenje, a verovatno povremeno morate da branite svoj sistem verovanja, odnosno, da ga zastupate kategorično. Drugi imaju svoja uverenja, pa je konstruktivna rasprava često vrlo inspirativna. Važno je da se ne osećate ugroženo i da svojim uverenjima ne ugrožavate druge. Nijedan sistem verovanja nije pogrešan; svi su validni i imaju svoje slabe strane. Možete širiti granice svojih uverenja u skladu sa ličnim rastom i uvidima, ali niko nema prava da vas ubeđuje da verujete u pogrešne stvari. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @stylegator

Granice standarda 

To je ono ispod čega ne idete – u svim životnim aspektima. Ne pristajete na platu manju od one koja je vaš standard. Ne tolerišete odnose u kojima nema poštovanja. Ne umanjujete svoja očekivanja da biste ih prilagodili niskom nivou blagostanja, dobrote, duhovnosti, intelektualnih sadržaja, ličnih odnosa… Držite se svojih standarada – i podižite ih. 

Emocionalne granice 

Vaša osećanja su važna, istinita i validna. Prvo, niko ne može da vam kaže da ne treba da se osećate kako se osećate, ili da nemate razloga da se tako osećate. Drugo, niste odgovorni za tuđa osećanja, već samo za svoja. Isto tako, ni drugi nisu odgovorni za vaše emotivne reakcije na njihove izjave i ponašanja. Kada imate jasne emocionalne granice, onda možete da izrazite svoje emocije zrelo, bez okrivljavanja i agresivnosti, imate bolju komunikaciju i bolje odnose. 

Granice energije 

Sve oko vas vam oduzima energiju, a malo toga vam je daje i nadoknađuje. Nepokolebljivo branite granice svoje energije – ne dozvolite toksičnim osobama i neadekvatnim situacijama da vas iscrpljuju. Ne preuzimajte više posla nego što možete da obavite u radno vreme. Ne idite na mesta gde se osećate loše zato što bi tamo trebalo da bude zabavno. Ne pristajte na „zabavu“ koja to za vas nije, jer vas zamara i glupa vam je, samo zato što vaše društvo (ili partner) to voli. Praktikujte što više i što češće ono što vam obnavlja zalihe energije, što vas regeneriše i opušta. 

Comments