Već smo svi upoznati sa negativnim posledicama stresa na naš organizam i celokupno psihofizičko stanje. I dok je veoma teško izboriti se sa dubljim efektima, znaci stresa na koži mogu da se regulišu nešto lakše. Potrebno je samo da se pridržavate nekoliko osnovnih pravila i da budete dosledni. Neki od prvih znakova stresa na koži pojavljuju se na licu u obliku akni i bubuljica, osipa i preranih bora i finih linija. Pridržavajte se sledećih saveta i krenite u borbu protiv nepravilnosti na koži već danas!

Pronađite adekvatne proizvode

Kada smo pod stresom, naš ceo organizam zahteva posebnu negu i pažnju. Zato se potrudite da pronađete proizvode koji odgovaraju konkretnim problemima sa kojima se borite. Dobro bi bilo da posetite i dermatologa koji će odrediti koji preparati odgovaraju vašoj koži. S obzirom na to da je koža u periodu konstantnog stresa posebno osetljiva, izbegavajte veoma parfimisane i agresivne proizvode.

Budite dosledni

Ovo je veoma važno! Ako ste već uspeli da pronađete proizvode za negu kože koji vam odgovaraju i pomažu, potrudite se da ne preskačete njihovo korišćenje. Da bi neki preparat u potpunosti ispoljio dejstvo, potrebna je konstantna upotreba od najmanje tri nedelje. Što ne znači da treba da budete uporni i koristite, na primer, gel za umivanje koji vam iritira kožu, samo zato što na njemu piše da je dobar za akne! Pratite stanje kože svakodnevno i budite dosledni sa preparatima koji vam odgovaraju. Čak i ako ste mnogo umorni, neka vas ne mrzi da skinete šminku svako veče.

Umanjite znakove stresa na koži 1 Umanjite znakove stresa na koži

Mackalice nisu svemoćne, ali pravi preparati mogu da pomognu

Spavajte dovoljno

Svake noći nam je neophodno šest do osam sati neprekidnog sna da bi naš organizam funkcionisao dobro. Međutim, u naročito stresnim periodima često ne možemo dobro da spavamo, a nedostatak sna izaziva još više stresa i to je začarani krug koji je veoma teško prekinuti. Probajte da smanjite unos kofeina, posebno u popodnevnim časovima, i počnite da se bavite bilo kakvom fizičkom aktivnošću. Ako nemate vremena za teretanu, šetajte do posla, ili zaobiđite lift i uputite se stepenicama. Potrošnja energije će vam pomoći da zaspite, a optimalna količina sna je ključ za regeneraciju ćelija i oporavak kože.

Jedite zdravo

Stres i nepravilna ishrana gotovo su nerazdvojni. Svako drugačije reaguje na stresne situacije, pa tako, dok jedni u potpunosti prestanu da jedu i smršaju, drugi jedu na nervnoj bazi i goje se. Kojoj god grupi da pripadate, ako želite da pomognete svojoj koži, morate da unesete neke promene. Ako vam se na nervnoj bazi želudac skupi, pa ne možete da jedete – pokušajte sa laganim voćnim i povrćnim obrocima. Ako, pak, jedete više nego inače – zamenite čips i sladoled integralnim žitaricama i presnim povrćem. Tako nećete biti pod još većim stresom – jer ne smete da jedete, ali ćete umesto šećera i masti unositi zdrave hranljive sastojke koji su dobri za kožu.

Izdvojite vreme za sebe

Iako ovo možda zvuči kao čudan savet za borbu protiv znakova stresa na koži, vreme koje ćete posvetiti sebi pomoći će vam da se opustite i samim tim ćete se osećati i izgledati bolje! Pronađite vremena da popijete kafu sa drugaricama, da uživate u masaži ili da odete na manikir. Ako volite da budete sami svoj majstor, napunite kadu toplom kupkom, nanesite odgovarajuću masku na lice i uživajte u kućnom spa-ritualu. Ne kažemo da će vam ležanje u kadi izlečiti akne, ali će sigurno pomoći u borbi protiv stresa.

Umanjite znakove stresa na koži 2 Umanjite znakove stresa na koži

Opustite se i koža će vam biti zahvalna

Voda, voda, voda!

Uvek ta voda! Evo nekoliko razloga zašto je konkretno u stresnom periodu važno da ostanemo hidrirani: prvo, stres veoma utiče na bubrege, a kada bubrezi slabije rade, često dobijamo tamne kolutove i kesice ispod očiju. Drugo, kada smo dehidrirani, bore deluju dublje i primetnije su, a da ne govorimo o tome kako nedostatak hidratacije, pogotovu u kombinaciji sa stresom, dovodi do nastanka novih bora! I na kraju, dobra hidriranost podstiče dobru prokrvljenost kože, što dalje pomaže u borbi protiv nepravilnosti.

Zaštitite se od sunca

Često slušamo o tome kako je važno da nosimo kremu sa zaštitnim faktorom svakodnevno, a ne samo leti na plaži. Međutim, posebno je važno da se toga pridržavamo kada je koža već pod stresom, jer je tada mnogo osetljivija na sve spoljašnje faktore. Na takvoj koži sunce može da izazove upale, osipe, isušivanje, nastanak novih bora, pa čak i učestale bubuljice. Uložite novac u dobru kremu sa zaštitnim faktorom 30 ili više, i kao što smo već rekli – budite dosledni u korišćenju!

Izbegavajte alkohol

Ne morate da zaboravite na alkohol, tu i tamo neko pivce ili koktel neće vam uništiti kožu, ali nemojte da preterujete. Čest je slučaj sa ljudima koji vode stresan život da posežu za pićem kako bi opustili živce i zaboravili na probleme. Preterano konzumiranje alkohola dovodi do dehidracije organizma, pa onda i koža izgleda suvo, mrtvo i isprano. A to nikako ne želimo! Zato, bar dok ne prođe stresan period, pokušajte da se zaustavite na jednom piću.

Izvori fotografija: spaoaza.com, thebeautybean.com


Ljubica Krstić savršen dan započinje uz lonče kafe i dnevne novine, a završava ga uz dobru knjigu. Veruje u dobro u ljudima, i da je glavna predispozicija za uspeh – znanje. Voli jesen u Beogradu, a najradije je provodi ispijajući čaj u društvu dragih ljudi. Voli da putuje, ali joj je omiljeni deo svakog putovanja kada otvori vrata od svog starog, dobrog stana i kada oseti miris onog lončeta punog kafe.

Comments