Kad god čitate o umetnosti, svakako ćete u nekom trenutku naići na Endija Vorhola… Kada čitate o Endiju Vorholu, neizbežno stižete i do informacija o Vorholovoj “Fabrici” i njegovoj muzi Idi Sedžvik.

Endi Vorhol je vizuelni umetnik, predstavnik tzv. pop art pravca koji je bio dominantan u Americi šezdesetih godina 20. veka. On je osoba koja stoji iza postera i reklama koji su osmišljeni sa ciljem naglašavanja postojanja potrošačke kulture. Sigurno ste nekada naišli na poster sa multiplikovanim konzervama Campbell super, sa portretom Merilin Monro, ili neke druge poznate ličnosti, koji karakterišu mnogobrojne prezasićene boje. To je sve Endi Vorhol!

Endi Vorhol Umetnici i njihove muze: Vorholova Idi

U priči o Endiju Vorholu, važna je njegova “Fabrika”. “Fabrika” je zapravo Vorholov studio u Njujorku, koji je bio mesto okupljanja mnogih umetnika, intelektualaca, kontroverznih ličnosti tog vremena poput homoseksualaca, transvestita, bogatih ljudi, pa čak i holivudskih zvezda. Fabrika je okupljala i još jednu kategoriju osobe – Vorholove muze, odnosno, kako ih je on nazivao, superzvezde! Njih je bilo dosta, ali jedna koja je apsolutno odskakala i ostala i te kako zapamćena jeste Idi Sedžvik, mlada kalifornijska bogatašica, koja pri dolasku u Njujork upoznaje Endija Vorhola i postaje njegova zvezda, a samim tim i zvezda mnogih drugih… Najviše su ostale zapamćene njene uloge u filmskoj sagi pod nazivom “Sirota mala bogatašica”, koja je važan deo Vorholovog avangardnog filmskog stvaralaštva.

Idi Sedžvik i Endi Vorhol Umetnici i njihove muze: Vorholova Idi

Ipak, uloge u Vorholovim filmovima nisu najveći razlog zbog kog je Idi Sedžvik ostala zapamćena… U periodu druženja sa Endijem Vorholom, Idi je razvila svoj specifičan stil koji ju je usled svoje upečatljivosti, odvažnosti i seksepila učinio modnom figurom, nezaboravnim licem umetničke scene Njujorka, šezdesetih godina. Crni uski kostimi, crne kratke haljine, izuzetno krupne i duge minđuše, dopunjene i zatamnjene obrve, kao i kratko podšišana plava kosa sa crnim izrastkom, postali su njen znak prepoznavanja i ono što prvo pada na pamet kada se pomene ime Idi Sedžvik.

Idi Sedžvik 3 Umetnici i njihove muze: Vorholova Idi Idi Sedžvik 2 Umetnici i njihove muze: Vorholova Idi

Idi Sedžvik je umrla mlada, u 28. godini od predoziranja. Moguće je i da je taj momenat učinio nekom vrstom ikone tog vremena. Njujorška scena u to vreme najlakše i najverodostojnije može se objasniti krilaticom – seks, droga i rokenrol. Stoga njena smrt i nije bila iznenađenje, ali je svakako to bio još jedan detalj koji je dodatno uokvirio nešto poput moderne “bajke”, gde Idi Sedžvik ima ulogu nekog ženskog anti-heroja.

Idi Sedžvik 1 Umetnici i njihove muze: Vorholova Idi

Sirota mala bogatašica, prelepa devojka specifičnog stila, diva ekscentričnog umetnika pod imenom Endi Vorhol, u nekom periodu i ljubavnica poznatog muzičara Boba Dilana… Sve je to bila Idi Sedžvik, važno lice i Fabrike i Njujorka, šezdesetih godina.

Mina Pavlović

Comments