Poznavaoci i ljubitelji kinematografije verovatno znaju da se ove godine slavi 50 godina od nastanka filma “Dr Strejndžlav”, iza kog stoji kultno ime – Stenli Kjubrik. Ova pedesetogodišnjica učinila je Kjubrika jednom od glavnih tema u oblasti stvaralaštva.

Stenli Kjubrik je kao filmski režiser iza sebe ostavio značajan opus od 13 dugometražnih filmova, koji se i dan-danas nalaze na listama najgledanijih i najboljih filmova ikada. Ono što je javnosti ipak manje poznato, jeste da je Stenli Kjubrik započeo svoju karijeru kao fotograf. U svojoj srednjoj školi, Stenli Kjubrik će raditi kao zvaničan školski fotograf, a potom će, zahvaljujući fotografiji prodavca koji oplakuje Ruzveltovu smrt, dobiti i zvanje fotografa magazina “Look” i tako početi da gradi svoje ime, maltene preko noći. U nekoliko sledećih godina, Stenli Kjubrik će napraviti mnoge fotografije koje će imati izuzetan uspeh.

Međutim, Stenli Kjubrik kao fotograf ipak je ostao u senci Stenlija Kjubrika kao režisera.

Kao što smo rekli, Stenli Kjubrik je pre rada u filmskoj industriji, već bio donekle poznat po svom  eksperimentisanju sa vizuelnim narativom. Tokom rada za magazin “Look”, Stenli Kjubrik je napravio veliki broj fotografija koje će tek 2005. godine postati prava knjiga fotografija.

U čast pedesetogodišnjice nastanka jednog od najboljih Kjubrikovih filmova, ovde ćemo podeliti nekoliko fotografija koje će vas donekle upoznati i sa Kjubrikovim fotografskim stvaralaštvom.

stenli kjubrik fotografije Umetnici iz sveta filma: Stenli Kjubrik kao fotograf stenli kjubrik fotografije 7 Umetnici iz sveta filma: Stenli Kjubrik kao fotograf stenli kjubrik fotografije 6 Umetnici iz sveta filma: Stenli Kjubrik kao fotograf stenli kjubrik fotografije 4 Umetnici iz sveta filma: Stenli Kjubrik kao fotograf stenli kjubrik fotografije 3 Umetnici iz sveta filma: Stenli Kjubrik kao fotograf stenli kjubrik fotografije 2 Umetnici iz sveta filma: Stenli Kjubrik kao fotograf stenli kjubrik fotografije 5 Umetnici iz sveta filma: Stenli Kjubrik kao fotograf

Mina Pavlović

Comments