Svake godine početkom decembra, kada temperatura opadne, a uz nju krene malo po malo da opada i duh i entuzijazam, internacionalna umetnička scena se spakuje i preseli južnije, u topli, bezbrižni, neonima osvetljen Majami. Ni ove godine nije bilo drugačije: stotine galerija, štandova, umetnika, vlasnika galerija, kolekcionara ali i poznatih ličnosti i party ekipe došlo je na najeminentniji umetnički događaj, Floride sigurno, a i šire, Art Basel Miami Beach, koji je brat sajam onom u Švajcarskoj samo su ovde mnogo bolje žurke i možeš da pocrniš.

Art Basel Miami privlači veliki broj poznavalaca i ljudi iz umetničkog sveta, ali verovatno i jedanak broj poznatih ličnosti, i na neki način je ekvivalent velikim modnim ili glumačkim događanjima, budući da pored glavnog eventa postoji prilično veliki broj žurki koje organizuju modni brendovi, pop up događaja, koktel žurki i ostalog, i ovo je jedan od retkih art eventova koji okuplja baš ovakvu jet set ekipu. 

Najiskrenije rečeno, ovaj sajam je kombinacija površnosti i ozbiljnosti sa intenzivnim rasporedom, visokim cenama radova, besplatnim pićima i žurkama i spektaklima, ali i prilika da upoznamo širu scenu i nove art market trendove. Ni ove godine nije bilo drugačije, te su i ove godine predstavljena neka nova, ili nova-stara imena, koja bi trebalo zapamtiti.

Comments