foto1nova Umetnost i alkohol (1. deo)

Sećaš se ovog fantastično nezgrapnog lica? Žene su ga obožavale! Ne, čekaj! Manje-više to što su ga žene obožavale; on je prokleto mnogo pio i sjajno pisao!

Najpoznatiji, ili bar najčešće pominjani, poroci Bukovskog (Charles Bukowski) jesu alkohol i pisanje. No, on je tek jedan u moru onih koji su voleli da “cugnu”, a bavili su se umetnošću.

Uopšte uzev, možemo reći da je umetnik čovek koji se bavi emocijama i unutrašnjim svetom, a ono što iz toga proističe jeste umetnost. S te strane, alkohol koji ima uticaja na emocije često i jeste “ono nešto” što može dovesti do “umetničkog nadahnuća”. Neretko se, pre svega u književnosti, može raditi i o tome da umetnik ima potrebu za alkoholom iz razloga što ga on čini “otvorenijim” u odnosu sa samim sobom, te pisanje biva iskrenije, neposrednije.

Kod nekih umetnika alkohol je podsticao stvaranje, kod drugih činio da ono “odumire”, dok je među njima bilo i onih koji su pili iz uživanja, ali i alkoholičara koje je doveo do smrti.

Van Gog (Vincent van Gogh)

Van Gog je bolovao od epilepsije i bipolarnog poremećaja, a apsint je obilato konzumirao ne bi li olakšao bolest, iako se dešavalo da mu je samo pogoršavao stanje.

Njegove slike, te brojni autoportreti apsolutno svedoče o neprestanom samoposmatranju, a ulogu alkohola možemo samo pretpostaviti.

foto2nova Umetnost i alkohol (1. deo)

Jedan od brojnih autoportreta Van Goga

Čarls Bukovski (Charles Bukowski)

Alkohol je verovatno jedna od najboljih stvari koje su se desile na ovoj planeti, naravno, pored mene. Alkohol je destruktivan za većinu ljudi, a ja ne spadam u tu grupu. Celo moje stvaralaštvo se dogodilo u stanju pijanstva. Ja sam u suštini povučena osoba, a alkohol mi omogućava da postanem heroj koji juri kroz vreme i prostor, čineći sve te smele stvari.”

Pisac koji je rekao kako “uravnotežena ličnost nije normalna”, koji je pljuvao elitu i pisao o životima prosečnih ljudi, “večitim gubitnicima” i “klošarima” uspevao je u svom književnom izrazu da objedini “sirovost”, satiru, žestinu, (neretko posve gorak) humor i, na određenim mestima, neočekivano duboku emociju.

Koliko mu je alkohol pomagao u stvaranju zaista nije sporno, posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da stvari koje je napisao ne samo da je trešten pisao, već je pijanstvo i opisivao: turobnost mamurluka, kafanske tuče, seks u pijanstvu.

Bio je lud za vinom, ali ništa manje nije voleo ni pivo. Ni votku. Ni viski. I valjda nije pravio pitanje sve dok ga na kraju čeka pijanstvo.

foto3nova Umetnost i alkohol (1. deo)

Pesma Bukovskog "Help wanted"

Edgar Alan Po (Edgar Allan Poe)

Ovaj pisac poezije i kratkih priča smatra se i utemeljivačem detektivskog, kriminalističkog žanra, a osim što je poznat po pesmi “Anabel Li” i poemi “Gavran”, naširoko je poznata i njegova ljubav prema džinu, za koji je tvrdio da nema miris. Priča se da je Po celog života vodio borbu sa zavisnošću od alkohola, te da mu je i otac imao problema sa pićem. Skončao je u besvesnom stanju na ulici odakle je odveden u bolnicu u kojoj je i umro.

foto4nova Umetnost i alkohol (1. deo)

Portret Alana Poa

Luis Bunjuel (Luis Buñuel)

Ovaj španski režiser, posebno poznat po nadrealističkom filmu koji je radio zajedno sa Salvadorom Dalijem (Salvador Dali) “Andaluzijski pas” (Un Chien Andalou), iako nije bio alkoholičar, celog života je duboko uživao u konzumiranju alkohola, a pre svega u martiniju i crnim vinima. Hedonizam je opisao i u autobiografiji, kod nas prevedenoj kao “Moja labudova pesma” (My last sigh).

Ako me pitate da li sam jedan jedini dan u svom životu doživeo tu nesreću da mi zafali pića, mogu vam otvoreno reći da se ne sećam takve situacije. Unapred se obezbedim, tako da uvek imam neko piće pri ruci.”

Bili Holidej (Billie Holiday)

Iako je među umetnicima sklonim alkoholu bilo nešto manje žena, ipak ih je bilo. Džez diva, tananog, dirljivog glasa odala se alkoholu upravo kada joj je karijera bila na vrhuncu, pa je potom počela da uzima i heroin, da bi sa 44 godine umrla od ciroze jetre. U hitovima poput Don’t Explain”, “God Bless the Child”, “Good Morning Heartache”, duboka i dirljiva tuga u glasu posebno su dolazile do izražaja. O ovom burnom, umetničkom i tragičnom životu snimljen je i film “Lady Sings the Blues” (Lejdi peva bluz).

foto5nova Umetnost i alkohol (1. deo)

Lejdi koja je pevajući džez živela bluz


Dijana Knežević je studentkinja medija i urednica bloga“ViolentlyHappy”. Sklona ignorisanju realnosti, a kad nije u mogućnosti – pisanju o njoj. Neko je rekao i da je sklona suvišnoj racionalizaciji emocija. Ona misli da je to besmislica. Prezire kolotečinu, cenzuru i besporočnost.

Comments