Ovih dana objavljena je kolekcija melodramatičnih fotografija koja pojam Dolce Vita predstavlja u sasvim novom svetlu. Naime, prekrasna kolekcija fotografa iz Njujorka, Čarlsa Trauba, nastala je još osamdesetih godina prošlog veka, na njegovom putu u Italiju. Kolekcija se zove Dolce Via, a fotografije su bacile u senku sve one standardne turističke fotografije građevina bez duše. Fotograf je uhvatio pravu, realnu, ljudsku suštinu ovog grada osamdesetih godina umesto zgrade koje je okružuju. Rezultat je melem za dušu.

Očekujte fotografije leta u osunčanom gradu, ljude koji piju, znoje se, hodaju, puše, kupuju i sunčaju se. Mnogi su zaljubljeni i to i pokazuju, grle se ispred Mikelanđelovog Davida naslonjeni na čuvenu Vespu. Deca stoje u školskim redovima, potamnele kože dok im se istopljeni sladoled lepi za ručice i gledaju u velelepnu figuru Zevsa. Preplanula žena izlazi iz Fontane di Trevi, a kroz objektiv ovog fotografa ceo grad dobija neki novi šmek, dok turisti stoje sa strane slikajući svoje bezlične fotografije turističkih atrakcija.

299389 Umetnost je kul: Dolce Via 299397 Umetnost je kul: Dolce Via 299403 Umetnost je kul: Dolce Via 299409 Umetnost je kul: Dolce Via 299414 Umetnost je kul: Dolce Via

sheet91image7layers Umetnost je kul: Dolce Via

Una Hadži – Nikolić

Comments